- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Film Borisa Malagurskog „Crna Gora: Podeljena zemlja“ stiže u gradove širom Evrope /video/

© Foto : Ustupljeno SputnjikuMitropolit Amfilohije i Boris Malagurski
Mitropolit Amfilohije i Boris Malagurski - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Pratite nas
Posle mnogobrojnih premijera novog filma Borisa Malagurskog u gradovima širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, „Crna Gora: Podeljena zemlja“ imaće premijere u gradovima širom Austrije i Nemačke, počevši od Beča 3. septembra, a prikazaće se i u Cirihu i Parizu.
„Film je namenjen i domaćoj i svetskoj javnosti, a značaj dešavanja u Crnoj Gori je globalnog karaktera — može li jedan narod pod udarom globalizma da sačuva svoj identitet, jezik i veru, ili ne može,” pita se Malagurski. “To što planirano ustoličenje Mitropolita Joanikija na Cetinju izaziva gnev dela crnogorske javnosti pokazuje koliko su verska prava Srba ugrožena i koliko je Crna Gora podeljena — zato ovaj film stiže u pravom trenutku“, dodaje Malagurski za Sputnjik.
Film će u Austriji premijerno biti prikazan u Beču 3. septembra, te u Lincu 4. septembra, nakon čega će nemačka premijera biti u Nirnbergu 5. septembra. 8. septembra je premijera u Frankfurtu, a 9. septembra u Štutgartu, te se švajcarska premijera održava 10. septembra u Cirihu. U Lauterahu će film biti prikazan 11. septembra, a u Salcburgu 12. septembra. Malagurski će biti gost na svim ovim projekcijama, nakon kojih će biti upriličen i razgovor sa režiserom. 12. septembra će film biti prikazan u još 14 gradova u Nemačkoj i Austriji, uključujući i Berlin, Bon, Hamburg, Inzbruk i Grac, ali bez prisustva autora. 17. septembra Malagurski dolazi na premijeru u Parizu. Detaljne informacije se nalaze na zvaničnom sajtu filma: malagurski.com/crnagora.
Malagurski podseća da je filmska turneja u Crnoj Gori bila veoma turbulentna.
„U Tivtu je film zabranjen zbog jedne male neofašističke stranke kojoj je zasmetala istina, a u Kotoru je gradonačelnik Srbin zabranio srpski film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i Mitropolita Joanikija, u strahu od šačice ekstremista. Ipak, uspeli smo da prikažemo film u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Budvi i Herceg Novom, a svuda su reakcije publike bile krajnje pozitivne. Uveren sam da će se i publici u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Francuskoj dopasti film“, zaključuje Malagurski.
Novi klip iz filma, sa fokusom na “Crnogorsku pravoslavnu crkvu” i osnivača te NVO:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala