- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Uragan podigao cene, preti da ozbiljno ugrozi proizvodnju nafte

© REUTERS / Henry RomeroNaftna platforma u Meksičkom zalivu
Naftna platforma u Meksičkom zalivu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Pratite nas
Cene naftnih fjučersa su porasle i na putu su da ostvare veliki nedeljni dobitak. Do porasta je došlo pošto se uragan Ida, formiran na Karibima, kreće ka obali Meksičkog zaliva i preti da ozbiljno ugrozi proizvodnju "crnog zlata" i rad rafinerija u tom regionu.
Ida bi mogla da preraste u uragan iste kategorije kao što je bio uragan Katrina, kaže Fil Flin, viši tržišni analitičar u Prajs Fjučers Grupi, prenosi Marketvoč i dodaje da su energetske kompanije već počele da evakuišu radnike sa platformi u Meksičkom zalivu.
Američka WTI nafta za oktobarsku isporuku porasla je za 1,32 dolara ili 2,0 odsto, na 68,74 dolara za barel na Njujorškoj robnoj berzi i na putu je da zabeleži rast od preko 10 procenata na nedeljnom nivou.
Oktobarski fjučersi severnomorske nafta Brent ojačali su za 1,26 dolara ili za 1,7 odsto, na 72,31 dolara po barelu na Interkontinentalnoj berzi Evropa (ICE), pri čemu je cena ugovaranja kupovine Brenta za mesec unapred skočila za skoro 11 odsto na sedmičnom nivou. Cena trenutno najaktivnijih ugovora za isporuku Brenta u novembru porasla je za 1,22 dolara ili za 1,7 procenata, na 71,40 dolara za barel.
Flin kaže da će oluja "usporiti američki izvoz i uvoz nafte i prirodnog gasa".
Bušotine u Meksičkom zalivu učestvuju sa 17 odsto u ukupnoj američkoj proizvodnji sirove nafte i sa 5,0 procenata u proizvodnji suvog prirodnog gasa, a više od 45 odsto ukupnih rafinerijskih kapaciteta u SAD nalazi se duž obale Meksičkog zaliva, dodao je on, preneo je B92.
Uragan Ida - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
SVET
Razorni uragan udario u Kubu, naređena evakuacija u Nju Orleansu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala