- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ukinuta penzija bivšem predsedniku Skupštine Crne Gore

© AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEKRanko Krivokapić
Ranko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Pratite nas
Rješenje kojim je bivši predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ostvarivao pravo na penziju u proteklih osam mjeseci je poništeno novim Rješenjem Fonda PIO od 24. avgusta ove godine, što znači da mu se ukida penzija Krivokapić će Fondu PIO morati da vrati isplaćenih osam penzija.
„Rješenjem Fonda PIO Crne Gore od 24.08.2021. godine poništeno je rješenje kojim je bilo priznato pravo na penziju bivšem predsjedniku Skupštine, Ranku Krivokapiću i odbijen je kao neosnovan njegov zahtjev za priznavanje prava na starosnu penziju shodno odredbama čl. 108 Zakona o sprečavanju korupcije“, kazali su iz Fonda PIO.
Iz Fonda PIO dodaju da će nakon konačnosti ovog Rešenja pokrenuti postupak za naknadu štete i time tražiti povraćaj do sada osam isplaćenih penzija.
„U dispozitivu Rješenja o poništenju je navedeno da će ‘Odsjek za normativno pravne poslove i poslove pružanja stručne pomoći pokrenuti postupak za naknadu štete pričinjene Fondu PIO Crne Gore“, taj regresni postupak će biti moguće pokrenuti tek nakon konačnosti ovog rješenja, kada ćemo zahtijevati povraćaj osam nezakonito isplaćenih penzija“, objašnjavaju iz Fonda PIO .

Penzija Ranka Krivokapića je oko 2.000 evra

„Da nije poništeno rješenje šteta po Budžet Fonda bi bila poprilična, ako se ima u vidu da se ovdje radilo o drugoj po visini penziji u Crnoj Gori (ista je nešto malo manja od najveće penzije koja iznosi malo preko 2.000,00 evra)“, kazali su iz Fonda PIO.

Podnete tri krivične prijave i pokrenut jedan disciplinski postupak

„Podnete su tri krivične prijave od kojih jedna protiv jednog ili više N.N. lica zaposlenih u Ministarstvu rada i socijalnog staranja i dvije protiv lica sa posebnim ovlašćenjima u Fondu PIO. Pokrenut je disciplinski postupak protiv donosioca rješenja i isto lice je suspendovano do eventualne obustave disciplinskog postupka ili zastare ili ukoliko u disciplinskom postupku bude utvrđeno da nije učinila povredu službene dužnosti“ napominju u Fondu PIO.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala