- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rešena misterija „izgubljenog vremena“: Otkriveno šta stoji iza najveće tajne Velikog kanjona

CC0 / Unsplash/Omer Nezih Gerek / Veliki kanjon u SAD
Veliki kanjon u SAD - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Pratite nas
Naučnici su decenijama bili zbunjeni takozvanom „velikom nesuklađenošću“ ili „izgubljenim vremenom“ u Velikom kanjonu u SAD, u kom slojevi stena nisu bili hronološki raspoređeni. Nova studija na pragu je rešenja te misterije i najveće tajne Velikog kanjona, jedne od najimpresivnijih prirodnih struktura.
„Veliku neusklađenost“ prvi je otkrio geolog Džon Vesli Pauel još 1869. godine, a ona do danas nije potpuno objašnjena.
„Izgubljeno vreme“, koje se pojavljuje u slojevima stena u Velikom kanjonu može se objasniti vezama sa razdvajanjem superkontinenta Rodinija pre 700 miliona godina, tvrde naučnici u novoj studiji objavljenoj u časopisu „Geologija“.
CC0 / Pexels/Ian Beckley / Veliki kanjon u SAD
Veliki kanjon u SAD - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Veliki kanjon u SAD
Za obične posmatrače, donji i gornji slojevi Velikog kanjona pravo su čudo prirode, ali za geologe izgledaju kao slagalica „izgubljenog vremena“.
Bara Pik, geolog sa Univerziteta Bolder Kolorado, kaže da u Velikom kanjonu, ako ga posmatramo njegove litice kao knjigu Zemljine istorije, nedostaje mnogo stranica.
„U nekim područjima, bez traga su nestale stene koje predstavljaju više od milijarde godina“, kaže Bara Pik.
Ona i njen tim krenuli su u istraživanje kako bi odgonetnuli ovu tajnu koja postoji više od 150 godina. Istraživali su kako je moguće da stene u zapadnom delu kanjona, stare oko 520 miliona godina, leže odmah iznad stena starih između 1,4 i 1,8 milijardi godina, umesto da između njih bude sloj koji pokazuje vremenski period koji ih razdvaja.
„Na donjem delu, jasno se vidi da postoje stene koje su „pogurane“ zajedno, njihovi slojevi su vertikalni. A onda sledi oštar prekid i horizontalni slojevi po kojima je Veliki kanjon poznat“, kaže Pikova.
Kako dodaje, iz ove stenovite mape Zemljine istorije volšebno je nestalo više od milijardu godina.
„Radi se o milijardu godina interesantnog perioda Zemljine istorije, u kom se planeta pretvorila u onakvu kakvu je danas znamo“, objašnjava naučnica.
CC0 / Pixabay/Free-Photos / Veliki kanjon u SAD
Veliki kanjon u SAD - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Veliki kanjon u SAD
Tim geologa upotrebio je termohronologiju kako bi pratio toplotnu istoriju analiziranog stenja. Zahvaljujući tome, došlo su do zaključka da su zapadni i istočni deo kanjona prošli kroz različite geološke procese pre oko 700 miliona godina, u isto vreme kada je došlo do pucanja superkontinenta Rodinija.
Nasilna dezintegracija gigantske mase kopna najverovatnije je „pokidala“ zapadni i istočni deo Kanjona na različit način, razdvajajući okolno tle, dok su neke stene završile u okeanu.
Najniži slojevi zapadnog dela Velikog kanjona, pod uticajem velikih geoloških pomeranja, tako su, najverovatnije, završili na površini, dok su u istočnom delu isti ti slojevi zakopani pod dubokim slojem sedimenata.
Satelitski snimak Zemlje - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2016
Otkrivena tajna: Kako su se spajali drevni superkontinenti
Tektonske ploče na planeti Zemlji - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2020
Rešena tajna koja traje od postanka sveta: Nađen odgovor šta je pokrenulo nastanak kontinenata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala