- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Oprema za vojnika budućnosti: Rusija napravila novi borbeni egzoskelet

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaDemonstracija egzoskeleta na vojnom forumu "Armija 2021"
Demonstracija egzoskeleta na vojnom forumu Armija 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Pratite nas
Prvi prototip borbenog egzoskeleta opremljenog elektromotorima koji bi mogao biti deo opreme vojnika budućnosti napravljen je u Rusiji, saopšteno je Sputnjiku iz državne korporacije „Rosteh“.
Najnoviji egzoskelet radi u dva režima. U aktivnom režimu fizičke sposobnosti vojnika poboljšavaju servomotori – elektromotori koji se napajaju na baterije. Režim se aktivira kada se vojnik kreće po neravnom ili planinskom terenu. U pasivnom režimu egzoskelet je predviđen za kretanje po horizontalnoj površini sa teretom.
„Egzoskelet, koji pravimo zajedno sa našim kolegama iz naučno-istraživačkog instituta za mehaniku sa Univerziteta Lomonosov, smanjuje opterećenje mišićno-koštanog sistema za 50 odsto, potrošnju energije prilikom trčanja i hodanja za 15 odsto, a omogućava vojniku da nosi do 60 kilograma tereta i da puca iz automatskog oružja za 20 odsto preciznije“, pojasnio je industrijski direktor klastera naoružanja, municije i specijalne hemije „Rosteha“ Bekhan Ozdojev.
Servomotori u egzoskeletu opremljeni su senzorima za položaj, kao i senzorima za pritisak u stopalima. Stoga se egzoskelet prilagođava ljudskim karakteristikama i ne ometa kretanje.
„Takođe nameravamo da u dizajn egzoskeleta ugradimo elemente napravljene od kompozitnih materijala, da se fokusiramo na poboljšanje sistema za napajanje i sistema za upravljanje“, rekao je stručnjak Vladimir Budanov, šef laboratorije za opštu mehaniku sa Univerziteta Lomonosov.
Novitet je predstavljen na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija 2021.
Vojnik pokazuje borbenu opremu Ratnik na vojnoj vežbi u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2021
Ruskog vojnika budućnosti štitiće borbena oprema koja će nadmašiti sve vrste zaštite
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala