- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Krivokapić presekao: Milo ogolio inspiratora tenzija, obezbedićemo ustoličenje mitropolita u Cetinju

© Tanjug / AP/Lisa LeutnerZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Pratite nas
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da je izjava predsednika Mila Đukanovića o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija potpuno ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori.
Krivokapić je reagovao na navode Đukanovića da će on „ukoliko ne bude uvažen njegov apel i ustoličenje mitropolita Joanikija ipak bude na Cetinju, 5. septembra biti u prestonici na mestu gde će se braniti čast zemlje”.
Crnogorski premijer je naveo da je „najmanje važno“ gde će predsednik države biti 5. septembra kada je planirano ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.
„Apsolutno je pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje mitropolita obavi u vekovnom sedištu svoje Mitropolije na Cetinju i država će obezbediti sve neophodne uslove da SPC kao najdominantija verska zajednica u Crnoj Gori po broju svojih vernika, ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo. Gde će toga dana biti predsednik Đukanović, najmanje je važno, ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgrejava sukobe, podele i tenzije, i to sve, očigledno, sa ciljem da spreči ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje“, saopštio je Krivokapić.
Premijer je u reagovanju naveo i da Đukanović, kao predsednik Crne Gore „mora već jednom naučiti da štiti Ustav Crne Gore i ustavnu versku slobodu Srpske pravoslavne crkve da ustoličenje obavi onamo gde ima svako pravo da ga obavi“.
„Na Cetinju, i da jednom stane u zaštitu verske slobode Crkve koju je, dok je njegova partija bila na vlasti, do beskraja proganjao, a koja ga je dobro naučila šta znači biti slobodan i ustavan“, navodi se u reagovanju Krivokapića.
Podsetimo, Đukanović je izjavio i da bi „pametno bilo ustoličenje izmestiti u neki od drugih brojnih hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”. Crnogorski predsednik rekao je i da je „ustoličenju pridat prevelik značaj“, te optužio da se „sa adresa u Beogradu čulo mnogo neprimerenih reči na račun Crne Gore“, što je „doživljeno kao vređanje Crne Gore i njenog identiteta“.
„Sve to je doprinelo da cetinjska javnost ustoličenje doživi kao završni korak vređanja prestonice i Crne Gore“, rekao je crnogorski predsednik, prenose crnogorski mediji.
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
I Đukanović će 5. septembra biti na Cetinju – ako se ne promeni mjesto ustoličenja Joanikija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala