- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Od kneza Lazara do Marka Kraljevića – Srpski duhovni stub koji odoleva vekovima I Orbita kulture

Orbita kulture, 28.08.2021.
Pratite nas
Marko Kraljević, braća Mrnjavčevići, Banović Strahinja, Mali Radojica, Starina Novak, knez Lazar i kneginja Milica, Miloš Obilić i brojni drugi junaci koji su obeležili srpsku istoriju i narodno predanje ponovo su pred nama u izdanju „Srpske junačke pesme“ koju je nedavno objavila izdavačka kuća „Laguna“.
O knjizi koja sadrži izbor narodnih epskih pesama koje je prikupio i zabeležio Vuk Stefanović Karadžić razgovaramo s profesorom Filološkog fakulteta u Beogradu Boškom Suvajdžićem, autorom predgovora za ovo dragoceno izdanje.
Koliko se radnja filma „Dara iz Jasenovca“ razlikuje od istoimenog romana koji je nedavno objavljen, šta ima veću težinu – reč ili slika i je li priča o Dari, započeta u Drugom svetskom ratu, završena, saznajemo od autorke ove knjige Nataše Drakulić.
O filmskim avanturama na koje nas ove godine, od 9. do 16. septembra, vodi Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“, razgovaramo s njegovim selektorom Igorom Stanojevićem. Od muzičkih dokumentaraca posvećenih Rodžeru Votersu, frontmenu legendarnog sastava „Pink flojd“, i Dejvidu Birnu iz benda „Toking heds“, preko ostvarenja koja su režirali domaći autori, sve do pogleda na savremenu Ukrajinu i njeno društvo, umetnost i običnog čoveka, ovogodišnji „Beldoks“ ponudiće više od stotinu dokumentaraca koji iz najrazličitijih uglova slikaju naš svet.
Kako je slovenački sastav Lajbah u uniformama JNA okupirao Evropu saznajemo od pisca Teodora Lorenčiča, autora knjige „Lajbah: 40 godina večnosti“ i Ivana Novaka, idejnog tvorca ove grupe.
U čemu se krije tajna trajanja „Partibrejkersa“ grupe koja će 4. septembra održati veliki beogradski koncert pitamo frontmena ovog legendarnog benda, Zorana Kostića Caneta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala