- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović posle sastanka sa Erdoganom: Odnosi Crne Gore i Turske prijateljski

© AP Photo / Risto BozovicRedžep Tajip Erdogan i Milo Đukanović
Redžep Tajip Erdogan i Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Pratite nas
Odnosi između Crne Gore i Turske su prijateljski i veoma razvijeni. Partneri smo u NATO. Ova poseta je izraz poštovanja za ono što su istorijski odnosi dve zemlje, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom na Cetinju.
Đukanović je podsetio da je na Cetinju 1879. otvoreno prvo tursko poslanstvo.
„Godine 1885. smo imali prvu proslavu praznika Otomanske države. Odnosi su vrlo sadržajni, prožeti istorijskim i kulturološkim nitima. Crnogorska dijaspora koja broji više od 150.000 ljudi predstavlja važan most povezivanja ove dve države. Islamska zajednica u Crnoj Gori predstavlja faktor multietničkog poverenja“, istakao je Đukanović.
On je dodao i da je zadovoljan kvalitetom političkih odnosa.
„Nadam se da će ova poseta predstavljati novi impuls našim odnosima. Turska odlično razume deficit stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ona insistira na otvorenim vratima NATO i EU za Zapadni Balkan“, rekao je Đukanović.
Istakao je i da Crna Gora i Turska imaju razuđene odnose u svakoj oblasti.
„Postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa. Razgovarali smo o potezima koje treba povući. Upoznao sam gosta s onim što je realnost političkog života u Crnoj Gori, ali i rekao da je Crna Gora stabilna. Zahvalan sam na poseti Crnoj Gori u uverenju da će ona predstavljati važan korak u održavanju prijateljstva i unapređenju odnosa“, rekao je predsednik Crne Gore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala