- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnogorskom biznismenu Draganu Brkoviću određeno zadržavanje do 72 sata

© Foto : Youtube/Ministarstvo poljoprivrede/PrintscreenDragan Brković, crnogorski biznismen, vlasnik kompanije Vektra
Dragan Brković, crnogorski biznismen, vlasnik kompanije Vektra - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Pratite nas
Poznatom crnogorskom biznismenu Draganu Brkoviću, njegovim sinovima Borisu i Bojanu i izvršnom direktoru kompanije „Vektra“ Miliću Popoviću određeno je zadržavanje do 72 sata posle saslušanja u Specijalnom tužilaštvu.
Brkovići i Popović se sumnjiče da su preko firmi čiji su vlasnici prilikom privatizacije i reorganizacije počinili brojne malverzacije i na taj način oštetili HTP Boka za više miliona evra, prenose Vijesti.
Nakon isteka zadržavanje biće privedeni sudiji za istragu koji će odlučivati da li će im odrediti pritvor ili će se u daljem postupku braniti sa slobode.
Kako je objavio Dan, tužilac je predložio da im bude određen pritvor.
Tužioci su ispitivali kako je Brković pre 14 godina kupio HTP Boka, ali i da li je nakon što je njegova uprava dovela preduzeće do bankrota, sprovođenjem stečaja kroz reorganizaciju krčmio imovinu firme i iz nje pozajmicama izvlačio novac, dok bivši radnici još nisu naplatili potraživanja, navode Vijesti.
Tužilaštvo je ispitivalo i kako je deo imovine „Vektra Boka“ u reorganizaciji prodat za 6.740.680 evra, od čega je najveći deo novca po osnovu pozajmica prenet na „Vektra Investments“, drugu kompaniju Dragana Brkovića.
On je na tenderu kupio 59,4 odsto državnih akcija HTP Boka u decembru 2007. i obavezao se da će u naredne tri godine u razvoj preduzeća investirati 50 miliona evra, najavljujući još 14.000.000 evra investicije.
Neposredno uoči potpisivanja ugovora, Brković je od mađarskih kompanija kupio udeo od 33 odsto u HTP Boka, što mu je sa akcijama koje je kupio od države omogućilo da u tom preduzeću ostvari kontrolu sa oko 92 odsto vlasništva.
Iako nije ispunio obavezu o ulaganju, nakon tri godine, umesto raskida ugovora, aneksom je dobio produžetak investicionog perioda.
Privredni sud uveo je stečaj u HTP Boka 13. juna 2015. zbog duga od četiri miliona evra prema CKB.
Zbog svih malverzacija i štete koju su pretrpeli, bivši radnici te hercegnovske firme, njih 78, predalo je krivičnu prijavu tužilaštvu, zbog Plana reorganizacije preduzeća, za koji tvrde da se sprovodi na njihovu štetu.
Specijalci crnogorske policije - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
REGION
Priveden poznati crnogorski biznismen
Evri - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Uhapšen pa pušten: Kum Mila Đukanovića saslušan zbog afere „Abu Dabi fond“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala