- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako da perete veš da biste – ubili bakterije

© Foto : foto Piksabejveš mašina
veš mašina - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Pratite nas
Mikrobiolozi savetuju da se odeća pere na najmanje 60 stepeni Celzijusa, što posebno važi za dečju odeću jer su deca osetljivija i imunitet im nije uvek potpuno razvijen.
Iako se pranje veša na nižim temperaturama možda čini kao dobra ideja, ali i ekološki prihvatljivija, neka istraživanja su tu ideju opovrgla i rekla kako bi veš ipak trebalo da se pere na nešto višim temperaturama.
Prema istraživačima, odeća koja se pere na niskim temperaturama može da prenosi bakterije poput ešerihije koli, koja živi na našoj koži i u organizmu, i to na temperaturi od 37 stepeni. To znači da ih niska temperatura od 30 stepeni neće ubiti.
Mikrobiolozi iz tog razloga savetuju da se odeća pere na najmanje 60 stepeni, što posebno vredi za dečju odeću jer su deca osetljivija i imunitet im nije uvek razvijen u potpunosti, prenosi b92.
A da biste bili sigurni da ste se pranjem riešili svih bakterija, stručnjaci savetuju i da povremeno 'okrenete' i prazan bubanj u mašini. Praznan bubanj, upalite na najvišu temperaturu, na 90 stepeni, kako biste se rešili svih bakterija.
Domaćica - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Isprobajte ove trikove ako želite da prašina u vašem domu nestane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala