- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Osvanuli plakati sa ruskom Kalinjingradskom oblašću u sastavu Nemačke /foto/

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaKalinjingradska oblast
Kalinjingradska oblast - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Pratite nas
U nemačkoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija nepoznate osobe okačile su kopije predizbornih plakata političkih stranaka iz 1949. godine sa mapom Nemačke u predratnim granicama sa Kalinjingradskom oblašću u njenom sastavu, saopštio je lokalni list „Nordkurier“.
Prema navodima lista, 72 godine stari plakati sa kampanjom za Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) i Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU) okačeni su na ulicama grada Teterov. Na njima je prikazana mapa Nemačke iz predratnih godina sa slikom Istočne Pruske i delom sadašnje teritorije Poljske.
S tim u vezi, lokalne snage bezbednosti kažu da su se istorijski plakati pojavili širom federalne države, kao i da je među njima bilo kampanja i drugih stranaka.
Portparol CDU Hanes Detman uverava da stranka nema nikakve veze sa postavljanjem tih plakata. On je napomenuo da je takva kampanja „zbunjuje i da je treba ukloniti“. Policija Teterova saopštila je da se istragom o postavljanju istorijskih plakata bavi tužilaštvo grada Rostok.
Izbori za nemački Bundestag, nakon kojih će biti formirana nova vlada, biće održani 26. septembra.
Inače, savremena Kalinjingradska oblast nalazi se na teritoriji bivše nemačke pokrajine Istočna Pruska. Nakon Drugog svetskog rata, prema odluci Potsdamske konferencije zemalja antihitlerovske koalicije, veći deo Istočne Pruske ušao je u sastav Poljske, a trećina teritorije sa glavnim gradom Kenigsbergom (danas Kalinjingrad) ušla je u sastav Sovjetskog Saveza, a zatim Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala