Grajf: Imali smo odrešene ruke, izveštaj o Srebrenici objektivan

© Sputnik / Radoje PantovićGideon Grajf
Gideon Grajf - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Pratite nas
Gideon Grajf, stručnjak za istraživanje holokausta, Drugog svetskog rata i predsedavajući Nezavisne međunarodne komisije koja sačinila obiman izveštaj o svim zločinima na području Srebrenice, izrazio je zadovoljstvo što su, kako kaže, profesionalno odradili posao istraživanja.
Komisija je, istakao je, imala potpuno odrešenih ruku i da Vlada Republike Srpske uopšte nije intervenisala u njihovom istraživanju.
„Unapred su nam rekli da će prihvatiti sve posledice i rezultate našeg rada“, rekao je Grajf sinoć u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske.
On je dodao da im je glavni cilj istraživanja bio da eliminišu sve iskrivljene istine koje su se nakupile proteklih godina i da budu lojalni samo jednoj stvari - činjenicama.
„Ovo je objektivan, autentičan izveštaj o činjenicama“, naglasio je Grajf i dodao da je zadovoljan što će sa tim dokumentom moći da se upozna ceo svet.
Član Komisije Markus Goldbah, koji više od 10 godina predstavlja preživele žrtve holokausta na suđenjima nacističkim počiniocima zločina, rekao je da su diskutovali o tome šta se desilo u ratu na prostorima bivše Jugoslavije i da su napravili smernice koje će se moći koristiti u budućnosti.
„Uključili smo u to sve strane u konfliktu i pustili ih da se međusobno dogovore, te da niko ne bude izostavljen, ni Srbi, ni Bošnjaci. Mislim da smo postigli cilj“, rekao je Goldbah.
Na izveštaju je radilo 10 članova Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.
Istraživanje je trajalo 18 meseci i na 1.106 stranica Komisija je uradila Izveštaj koji je već predstavljen u Banjaluci, a sada je i javnosti u Beogradu.
Pročitajte još:
Mejer: Inckov zakon napad na demokratiju u BiH
Grajf: Za Srebrenicu se olako koristi reč genocid – tako taj termin postaje beznačajan
Dodik: Dobio sam poziv iz Tužilaštva BiH /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala