- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropa predlaže „Gaspromu“: Prodajte „Severni tok 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2", nemačka luka Mukran
Izgradnja gasovoda Severni tok 2, nemačka luka Mukran - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
Pratite nas
Ruska kompanija „Gasprom“ može u krajnjem slučaju da proda gasovod „Severni tok 2“ drugom sertifikovanom operateru kako bi izbegla ograničavanje kapaciteta gasovoda zbog obnovljenih zahteva gasne direktive Evropske unije, piše nemački list „Frankfureter algemajne cajtung“, pozivajući se na nemačke zvaničnike.
U skladu sa novim pravilima gasne direktive EU, gasovod koji ulazi na teritoriju Evropske unije mora delimično puniti alternativni snabdevač ili taj deo koji se nalazi na teritoriji EU mora biti u vlasništvu treće kompanije.
Dan ranije je sud u Diseldorfu odbacio žalbu operatera gasovoda, kompanije „Nord strim 2 AG“ koju je uložila na odluku nemačkog regulatora da se nova pravila odnose i na „Severni tok 2“. Regulator je smatrao da projekat nije završen do dana stupanja izmena na snagu, odnosno 23. maja 2019. godine, i stoga potpada pod dejstvo propisa.
Ističe se da se kompanija i dalje ne slaže sa tom odlukom i uskoro će objaviti nove poteze.
List podseća da ukoliko ne uspeju da ospore odluku suda, „Nord strim 2 AG“ – podružnica „Gasproma“, moći će da koristi samo polovinu kapaciteta gasovoda.
Komentarišući odluku suda i kakve mere Rusija planira da preduzme, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je gasovod „Severni tok 2“ isključivo komercijalni projekat koji treba da da veliki doprinos u energetsku bezbednost Evrope.
Kako su kasnije saopštili šef „Gasproma“ Aleksej Miler i šef austrijske kompanije „OMV“ Rajner Zele, projekat „Severni tok 2“ je u finalnoj fazi realizacije.
Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala