- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srpski studenti pokorili Ankaru

© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola JovanovićSrpski studenti „pokorili“ Ankaru
Srpski studenti „pokorili“  Ankaru - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Studenti završne godine Građevinskog fakulteta u Beogradu Milica Petrović, Nikola Jovanović i Novak Joksimović „pokorili“ su Ankaru osvojivši drugo mesto na Internacionalnom takmičenju iz građevinarstva održanom u tom gradu krajem jula.
U konkurenciji je bilo ukupno šest studentskih timova koji su tokom tri dana takmičenja pokazali poznavanje građevinskih materijala, hidraulike i geotehnike. Prvog dana su pravili laki beton, drugog rešavali zadatak iz hidraulike, a trećeg gradili imitaciju potpornog zida od slamčica i kartona.

Studenti osvetlali obraz Srbije

Nikola nam otkriva da su na takmičenju bili samouvereni i da su zadacima pristupali kao ispitima na fakultetu.
„Nije bilo panike. Radili smo kao da su nam zadaci bili poznati. Kada je reč o ostalima, pa, bilo je zbunjenih lica, ali su se posle određenog vremena i oni snašli, mada ne baš kao mi, pogotovo u prvom zadatku. Bilo je dobro. Što se tiče znanja, vidi se da ne zaostajemo za ostalima uopšte“, kaže Nikola za „Sputnjik“.
Prema Miličinom opažanju, srpski tim bio je snalažljiviji od ostalih. Kako kaže, na takmičenje je otišla bez ikakvih očekivanja, ali joj je prilikom nadmetanja proradio takmičarski duh:
„Svako je doprineo koliko je mogao. Drugi zadatak iz hidraulike su Novak i Nikola praktično sami rešavali. Koliko se neko osećao kompetentnim za rešavanje zadataka, toliko je doprineo, ali, u suštini, svi smo radili zajedno.“
© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola JovanovićSrpski studenti osvojili su drugo mesto na Internacionalnom takmičenju iz građevinarstva u Ankari
Srpski studenti osvojili su drugo mesto na Internacionalnom takmičenju iz građevinarstva u Ankari - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Srpski studenti osvojili su drugo mesto na Internacionalnom takmičenju iz građevinarstva u Ankari

Zadovoljni uspehom

Srpski studenti osvojili su 27 od ukupno 30 poena, po 10 za prva dva zadatka i sedam za treći. Nikola pojašnjava da tokom poslednjeg zadatka nisu dobro organizovali vreme i da ih je to koštalo tri boda.
„Prvo mesto nam je ‘pobeglo’ za 0,6 bodova. Ostali kandidati su mislili da ćemo mi biti na prvom mestu i baš su se iznenadili kad su proglasili pobednika, pošto smo u prve dve discipline dosta odudarali od ostalih, pogotovo u pravljenju lakog betona. Ostaje mala žal za prvim mestom, ali i drugo je sjajno“, iskren je Nikola.
Iako su po završetku takmičenja bili blago razočarani, Milica kaže da su sada zadovoljni uspehom:

„Drago nam je što smo bili tamo, što smo se takmičili. Niko od nas takmičara nikada nije prisustvovao takvom događaju, pa je za nas sve to pozitivno. Sve u svemu, put u Ankaru i takmičenje će nam ostati u lepom sećanju.

Prvo mesto na takmičenju osvojila je ekipa iz Francuske, a treće tim iz Turske.
© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola JovanovićStudenti Građevinskog fakulteta zadovoljni su uspehom na takmičenju
Studenti Građevinskog fakulteta zadovoljni su uspehom na takmičenju - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Studenti Građevinskog fakulteta zadovoljni su uspehom na takmičenju
Pročitajte još:
Kako najbolji srpski studenti studiraju u Rusiji?
Srpski genijalci prave nesvakidašnje rakete i letelice i svet ostavljaju – bez daha /foto/
Kako je srpsko-kineski tim mladih naučnika porazio kolege sa najvećih zapadnih univerziteta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala