Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Štrajkuju srpski radnici Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici

© Sputnik / Dejan SimićSvakodnevicu severne Kosovske Mitrovice nije poremetilo najavljeno praznovanje takozvane države Kosovo
Svakodnevicu severne Kosovske Mitrovice nije poremetilo najavljeno praznovanje takozvane države Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Srpski radnici Osnovnog suda na Severu Kosova iz Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića stupili su danas u štrajk, rekao je ,direktor NVO ACDC, Dušan Radaković. Štrajk je usledio nakon jučerašnje odluke Apelacionog suda u Prištini kojom je poslaniku Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, potvrđena dvogodišnja kazna zatvora.
Radaković je potvrdio za KoSSev da radnici ovog suda danas nisu otišli na posao. Međutim, nije imao saznanja o tome kako je i ko je odlučio da se stupi u štrajk.
„Ono što su mi dvoje sudija rekli, jedan iz administracije, sinoć u devet su ih zvale kolege da im kažu da sutra ne idu na posao“, kazao je Radaković.
On nije imao saznanja o tome da li će se i u narednim danima nastaviti štrajk.
„Niko od njih ne zna da li će i sutra da se ide na posao ili ne“, dodao je Radaković.
Prema navodima prištinskih medija, srpske sudije koje rade u sudovima južno od reke Ibar takođe su proglasile bojkot zbog presude Apelacionog suda poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću, preneo je Indeks onlajn.
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je poslanika Srpske liste Ivana Todosijevića 5. decembra 2019. na dve godine zatvora zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je, između ostalog kazao da je „Račak izmišljen“.
Odbrana Todosijevića se u međuvremenu žalila Apelacionom sudu, koji je, međutim, juče odlučio da odbije žalbu kao neosnovanu, čime je potvrdio da je prvostepeni sud ispravno postupio.
Advokat Ivana Todosijevića, Nebojša Vlajić, kazao je juče za KoSSev da još uvek nije dobio presudu Apelacionog suda, te je zbog toga kazao da ne može da je komentariše.
Da je potvrđena presuda Osnovnog suda Todosijeviću, saopšteno je juče na sajtu Apelacionog suda na albanskom jeziku.
Odluka je izazvala nezadovoljstvo Beograda. Kancelarija za KiM saopštila je da je njom prekršen Briselski sporazum o pravosuđu, ali i da je prištinsko pravosuđe nanelo nesagledivu štetu procesu pomirenja na Kosovu i Metohiji.
Predsednik Srbije je ujedno rekao da je odlukom Apelacionog suda Todosijeviću brutalno i grubo prekršeno pravo na slobodno mišljenje i pravično suđenje, a što je dogovoreno u Briselu.
Kritike na račun Prištine povodom odbijanja žalbe Todosijevića od strane Apelacionog suda, uputila je i Srpska lista. Najavili su da će, usled novonastalih okolnosti, razmotriti da li će da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima.

Sudski savet Kosova: Pažljivo pratimo situaciju u Osnovnom sudu u Mitrovici

Sudski savet Kosova (SSK) potvrdio je da je dobio informaciju o tome da se sudije i pomoćno osoblje Osnovnog suda u Mitrovici, iz srpske zajednice, danas nisu pojavili na radnom mestu.
Poručili su da pažljivo prate događaje u ovom sudu, prenosi KosSev
„Savet se ozbiljno posvetio ovom pitanju i nadamo se da će se sudije i pomoćno osoblje vratiti na radno mesto“, precizirali su.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala