- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Muslimanska omča se steže oko Grčke“: Šta će doneti sporazum Turske i Severne Makedonije

© Sputnik / Lola Đorđević Grčka zastava
Grčka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šečerinska i ministar odbrane Turske Hulusi Akar potpisali su prošle nedelje u Istanbulu sporazum o finansijskoj saradnji u vojnoj sferi na pet godina. Po mišljenju stručnjaka, to će dovesti do promene situacije na Balkanu.
Petogodišnji sporazum predviđa da Turska svake godine izdvaja sredstva za modernizaciju i povećanje borbene gotovosti oružanih snaga Severne Makedonije.
Zaključenje sporazuma izazvalo je negativnu reakciju mnogih u Grčkoj, budući da se sada „muslimanska omča“ formirala duž čitave severne granice zemlje, a „Erdoganove duge ruke dosegle su do svih suseda Grčke“, konkretno do Bugarske, Severne Makedonije i Albanije.
U isto vreme, mnogi Grci i dalje oštro kritikuju Prespanski sporazum koji je potpisan između Grčke i Severne Makedonije 17. juna 2018. godine, ističući da je on u suštini doživeo krah, iako je Grčka preuzela zaštitu vazdušnog prostora susedne zemlje.
Sputnjik je razgovarao sa liderom pokreta „Slobodni ljudi“ Mihalisom Pacikasom, koji se isprva protivio potpisivanju Prespanskog sporazuma.
„Reči (Aleksisa) Ciprasa, (Nikosa) Kocijasa i uopšte vlade partije Siriza i Nezavisni Grci (Anel) da će Prespanski sporazum u suštini značiti povlačenje Severne Makedonije iz turske kontrole u potpunosti su pale u vodu, o čemu svedoči zaključenje petogodišnjeg sporazuma. Za to vreme Turska je vojsci Severne Makedonije poklonila 7.500 komada uniformi, oklopnih vozila i još toga. Tokom posete Istanbulu, ministarka odbrane Severne Makedonije izjavila je da Turska nije samo strateški partner Severne Makedonije, već i prijatelj. Napomenula je da će njena zemlja kupovati vojnu opremu od Turske“, izjavio je Pacikas.

Iako je Severna Makedonija potpisala Prespanski sporazum u kojem je bio određen njen naziv, a Grčka preuzela zaštitu njenog vazdušnog prostora, zemlja je trenutno prikovana za borbenu mašinu Turske i Albanije, što predstavlja „bombu u temelju Balkana“, smatra on.

„Šta je ostalo Grčkoj? Sve što joj je ostalo je izdaja, ustupci oko naziva, rutinska obuka vojske Severne Makedonije i zaštita njenog vazdušnog prostora pri korišćenju grčkih aviona. Ostalo je ruganje. Čini se da je to bomba postavljena u temelje Balkana, jer ono što radi Erdogan, koji je pružio svoje duge ruke ka Severnoj Makedoniji i Albaniji, takođe se tiče pitanja mira. Naša dva NATO saveznika su pod direktnim uticajem Erdogana. Tako je Prespanski sporazum potpuno propao. Ovo je priča koja nema nikakve veze sa demokratijom, mirom i, naravno, istorijskom istinom, o kojoj su toliko gromoglasno govorili“, naglasio je Pacikas.
Drugi sagovornik Sputnjika, analitičar i lider pokreta „Ardin“ Jorgos Karabelijas ispričao je kako turski predsednik Redžep Tajip Erdogan steže „muslimansku omču“ oko Grčke.

„Očigledno je da Turska pokušava da opkoli Grčku. Ona koristi određenu strategiju. U nekoj meri ima veoma dobre odnose sa Bugarskom, stoga izvodi manevar zaobilaženja. Videćemo kako će se to završiti. Međutim, važno je što je Turska potpisala vojni sporazum. To pokazuje koliko je od Grčke bilo glupo što je potpisala Prespanski sporazum. Dok Grčka štiti vazdušni prostor Severne Makedonije, ona zaključuje sporazum sa Turskom. Turci koriste i Albance iz Severne Makedonije, koji napreduju u tom pravcu u cilju uspostavljanja odnosa sa Turskom. Albanci na Kosovu i u Albaniji generalno imaju bliske veze sa Turskom. Mislim da oni vuku tu muslimansku omču koja se steže oko Grčke”, zaključio je Karabelijas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala