- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šef „OMV“: Rusija i Nemačka treba da zaključe energetski savez

© Sputnik / Iliya PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Predsednik Nemačko-ruske privredne komore i šef austrijske kompanije „OMV“ Rajner Zele predložio je Berlinu da sklopi savez za vodonik sa Moskvom, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.
Zele podseća da je Evropi neophodna pouzdano snabdevanje energijom koje će joj osigurati ekonomski napredak. Prema njegovim rečima, Rusija može pomoći zemljama tog kontinenta ne samo sa isporukama gasa, nego i sa proizvodnjom ekološki prihvatljivih vrsta energije.

„Ako želimo da i u budućnosti imamo pouzdano snabdevanje energijom iz obnovljivih izvora onda nećemo moći bez vodonika koji se dobija iz prirodnog gasa sa skladištenjem ugljen-dioksida koji se izdvaja u tom procesu“, rekao je on.

Zele ističe da Evropska unija ne može sebi da dozvoli da odustane od takvog načina proizvodnje vodonika, jer bi to ugrozilo rast ekonomije unije. Stoga je predložio Berlinu da sklopi savez sa Moskvom u toj perspektivnoj oblasti.
„Mi imamo praktično znanje, a Rusija nalazišta gasa. Takva podela rada se već dobro pokazala u prošlosti“, zaključio je Zele, istakavši da je privredna komora spremna da doprinese tom poslu i da je već obavila pripremne radove.
Ranije je specijalni predstavnik predsednika Rusije za pitanja održivog razvoja Anatolij Čubajs rekao da Rusija može zadržati liderstvo u isporukama energenata zahvaljujući vodoniku.
Mapa ruskih magistralnih gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Kijev nastavlja borbu protiv „Severnog toka 2“: Novi plan – savezništvo s Berlinom i zeleni vodonik
Cevi gasovoda Severni tok 2 u fabrici u Finskoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Putinov predstavnik: Rusija će zadržati status energetske supersile
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala