Petković: Poništavanje presude Todosijeviću uslov za izlazak Srpske liste na izbore

© Tanjug / TARA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je poništavanje presude predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću, koji je osuđen na dve godine zatvora zbog izjave o Račku, uslov za izlazak Srpske liste na lokalne izbore.
Petković je rekao da su međunarodni zvaničnici, EU i druge strane diplomate obavešteni da se tom presudom podižu tenzije na Kosovu i Metohiji i da se zna kakve će biti konsekvence i posledice te političke presude.
Presudu Apelacionog suda u Prištini Petković je nazvao sramnom i neprihvatljivom, ocenjujući da ona predstavlja instrument prištinskih političara da se obračunavaju sa srpskim narodom na KiM.
Petković je za Tanjug TV rekao da će advokat Todosijevića iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka pred najvišim pravnim instancama privremenih institucija u Prištini, a u zavisnosti od toga da li će presuda biti poništena, zavisiće učešće Srpske liste na izborima, 17. oktobra.
On je naveo da nikada do sada nismo imali ovako sinhronizovane napade na prvi put ostvareno srpsko jedinstvo na Kosovu i Metohiji i na Srpsku listu koja se uvek dogovara sa Beogradom, jer je ona projekat od nacionalnog značaja, poručivši da Srbija neće dozvoliti da bilo ko ugrozi to jedinstvo.
Petković je kazao da su takozvani nezavisni kandidati na lokalnim izborima u srpskim sredinama na KiM možda nezavisni od Beograda i srpske države, ali da su i te kako zavisni od Aljbina Kurtija.
On smatra da je povećanje broja incidenata prema Srbima u direktnoj vezi sa izborom Kurtija koji, kako je naveo, svojom antisrpskom retorikom i ponašanjem dodatno utiče da se to reflektuje među ekstremistima koji onda vrše teror nad srpskim narodom.
Sudski čekić i knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
SRBIJA
Slom Briselskog sporazuma: Srbi na Kosovu na optuženičkoj klupi i u — štrajku
Protesti Srba u Kosovskoj Mitrovici  - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Albanci spremaju politički zemljotres, Srbi mogu da ga spreče: Lider Srpske liste o planu Prištine
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala