- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Noviteti na izložbi avijacije: Od kompaktnih izviđačkih do teških udarnih dronova

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaPrvi let drona "Altius-U"
Prvi let drona Altius-U - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Jedan od najperspektivnijih pravaca razvoja Oružanih snaga Rusije su bespilotne letelice – od najmanjih, izviđačkih do teških udarnih dronova. Ruska kompanija „Eniks“ je na forumu „Armija 2021“ predstavila rukovodstvu ruskog Ministarstva odbrane veliki broj svojih noviteta iz te oblasti, prenosi televizija „Zvezda“.
Na forumu je, između ostalog, predstavljen sistem za daljinsko posmatranje „Veer“, predviđen za 24-časovno vazdušno izviđanje u gradskim sredinama. Kako je precizirano, u toku su fabrička testiranja sistema. Sa isporukama bi trebalo da se počne krajem 2021. godine.
Kompanija je takođe predstavila novitet porodice „Eleron“ – bespilotnu letelicu „Eleron 7“. Sistem je namenjen za 24-časovno vazdušno izviđanje u vidljivom i infracrvenom opsegu i obezbeđuje vizuelno pretraživanje i praćenje izviđačkih objekata u režimu realnog vremena. Sistem omogućava da se odredi njihova tačna lokacija sa prikazivanjem koordinata objekata na kontrolnoj tabli na zemlji uz pomoć sistema Glonas/GPS.
Pored toga, na štandu kompanije prikazana je modernizovana avijaciona platforma E08 sa turboreaktivnim motorima ruske proizvodnje, što je omogućilo da se poveća brzina i trajanje leta nauštrb smanjenja težine letelice. Platforma može da imitira mete koje izvode manevre, navođene avijacione bombe, krstareće rakete, a takođe delimično avione i helikoptere. Bespilotna letelica može da izvodi različite manevre.
Kako je saopštio zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko, Ministarstvo odbrane Rusije će već ove jeseni dobiti prve teške udarne dronove „Altius“.
Prema njegovim rečima, Oružanim snagama se već isporučuju i vojska koristi druge udarne bespilotne letelice „Forpost“ i „Inohodec“.
Krivoručko je dodao da će vojska 2023. godine dobiti prve udarne dronove „Inohodec RU“.
Dron Orion - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Udarni ruski dronovi „Orion“ i „Sirijus“ modernizovani da bolje štite
Višenamenski lovac MiG-35 - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
„MiG“ pravi novi „nevidljivi“ palubni lovac pete generacije
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala