- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Nema mu ravnog u svetu: Rusija modernizovala radar „Don-2N“

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski radar (MRLS) "DON-2N"
Višenamenski radar (MRLS) DON-2N - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Rusija je modernizovala radarsku stanicu „Don-2N“ kojoj nema ravne u svetu, izjavio je generalni direktor koncerna „RTI sistemi“ Jurij Anoško na forumu „Armija 2021“.
„Nedavno smo završili modernizaciju te stanice, sada prolazi testiranja. Kao rezultat tih radova izmenjene su funkcionalne mogućnosti 'Don-2N'“, rekao je Anoško u intervjuu za Sputnjik.
S tim u vezi, dodao je da stanica „nije promenila samo svoje kvantitativne karakteristike, već i kvalitativne“.
„Don-2N“ se nalazi u Podmoskovlju. Deo je sistema za upozoravanje o raketnom napadu i pruža informacije protivraketnoj odbrani (PRO) Moskve.
Izgradnja stanice započeta je 1978. godine, a 1989. godine ušla je u sastav naoružanja. Stanica je puštena je u rad 1991. godine i od tada dežura neprekidno.
Radarska stanica može da otkrije male bojeve glave balističkih raketa na velikim razdaljinama, odredi njihovu putanju, da ih prati sa velikom preciznošću, da izdvaja bojeve glave u odnosu na čitav sistem sredstava za izbegavanje PRO i drugo.
Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, „Don-2N“ je sposoban da detektuje svemirske objekte malih dimenzija od svega pet cenitimetara na nadmorskoj visini do 1.000 kilometara.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala