- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Istraživanje u Argentini: Zaštita od kovida nakon vakcinacije „Sputnjikom Ve“ posle šest meseci raste

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaEpruvete sa bio-materijalom u laboratoriji
Epruvete sa bio-materijalom u laboratoriji - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Argentinski naučnici otkrili su da neutralizirajuća moć antitela nastalih nakon vakcinacije vakcinom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) vremenom samo raste, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnologije i inovacija ove latinoameričke zemlje.
Istraživači su analizirali broj antitela i njihovu sposobnost da neutrališu virus korona i njegove varijante na 1.800 uzoraka krvi ljudi koji su preležali kovid i koji ga nisu preležali. Uzorci su uzimani 21, 42, 120 i 180 dana nakon vakcinacije ruskim preparatom.
„Iako postoji zabrinutost širom sveta da se broj antitela nastalih nakon vakcinacije s vremenom smanjuje, sada, prvi put, argentinsko istraživanje pokazuje povećanje njihove neutralizirajuće moći protiv virusa korona u zavisnosti od toga kada je vakcina primljena“, saopštilo je Ministarstvo.
Kako se dodaje u saopštenju, istraživanje potvrđuje rastuću efikasnost antitela šest meseci nakon vakcinacije „Sputnjikom Ve“.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta 2020. godine potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je registrovana u 70 zemalja sa ukupnom populacijom većom od 3,2 milijarde. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Korona virus vakcina - Sputnik Srbija
„Sputnjik Ve“

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u skoro 70 država sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala