Evropski parlament još nije poslao tekst o izbornim uslovima za međustranački dijalog

© Tanjug / RADE PRELICMeđustranački dijalog srpskih partija u Beogradu sa predstavnicima Evropskog parlamenta
Međustranački dijalog srpskih partija u Beogradu sa predstavnicima Evropskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je kontaktirao predstavnike Evropskog parlamenta, koji učestvuju u međustranačkom dijalogu sa delom opozicije, ali da još nisu poslali tekst o izbornim uslovima što bi, kako je dogovoreno, trebalo da učine do 1. septembra.
Dačić je za Tanjug rekao da je tim povodom, preko Misije Srbije u EU, kontaktirao evropske parlamentarce imajući u vidu da je, kako kaže, na prethodnom sastanku dogovoreno da do 1. septembra predoče određeni predlog teksta o kojem bi se svi učesnici dijaloga uz posredovanje EP mogli da izjasne do sledećeg sastanka koji će biti održan 17.i 18. septembra.
„To se može očekivati u narednim danima, ali imajući u vidu da je 1. septembar za manje od sedam dana, za sada nema naznaka da je taj tekst gotov“, rekao je Dačić i podsetio je da se istovremeno vodi i dijalog bez posredovanja Evropskog parlamenta koji, kako kaže, veoma napreduje.
Najavio je da će sutra razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o organizovanju završnih sastanaka međustranačkog dijaloga bez učešća EP, koji bi, kako kaže, trebalo da dovedu do sublimacije svega što vlast prihvata od predloga opozicije.
„U narednim danima se mogu očekivati razgovori na tu temu“, kazao je Dačić.
Dačić kaže da je cilj da šest meseci pre održavanja izbora sva pitanja o izbornim uslovima budu zatvorena. Izrazio je zabrinutost brzinom kojom se odvija dijalog uz posredovanje evroparlamentaraca, imajući u vidu termin održavanja sledećeg sastanka.
„Zabrinut sam da li će biti dovoljno vremena da se dođe do kvalitetnog predloga“, rekao je Dačić.
S druge strane, zadovoljan je načinom na koji se odvija međustranački dijalog i ističe da je vlast veoma konstruktivna i da je davala dinamiku razgovorima, iako je, kaže, bila pod stalnim optužbama da opstruiše i ne želi dijalog.
„Pokazalo se da bi, da nije bilo nas koji smo davali gas i ubrzavali dinamiku, to trajalo još dosta dugo“, kaže Dačić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala