- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

"Ekonomist" predviđa veliki rat u svetu zbog kraha američke dominacije

CC0 / Pixabay / Dolar i američka zastava
Dolar i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
U svetu je moguć veliki rat zbog kraha američke dominacije, napisao je Nil Ferguson članku za britanski list „Ekonomist“. On je primetio da SAD idu putem Velike Britanije: pravi analogiju između sadašnjih Sjedinjenih Američkih Država i Britanske imperije posle Prvog svetskog rata.
Državni dug SAD se može uporediti sa britanskim između dva svetska rata. Još jedan sličan detalj: SAD, kao i Britanija, sprovode politiku mira.
„Ideja da se današnja Amerika suočava sa sličnim pretnjama i to ne samo od Kine, nego i Rusije, Irana i Severne Koreje, može izgledati kao fantazija“, podvukao je Ferguson.
Pred Amerikom su problemi pada ekonomske proizvodnje. Kina je sustiže i već je ekonomski razvijenija država nego što je to bio SSSR pre 100 godina. Pored toga, Amerikanci više ne vole imperiju, to važi i za desničare koji sanjaju o eri nakon oslobađanja SAD od Engleza, kao i za levičare. Amerika nema kolonije kao što je imala Velika Britanija, ali je američka vojska razbacana po celom svetu - ima baze u 150 zemalja.
Autor članka ne isključuje da će doći do globalnog rata SAD sa Kinom zbog Tajvana. Moguće je da će se Vašington ponašati na isti način na koji se ponašala Velika Britanija svojevremeno tokom Suecke krize.

„U slučaju da američko odvraćanje doživi neuspeh i Kina se odluči za iznenadni napad, onda će se Amerika naći pred mučnim izborom: ili da prihvati dugotrajni i teški rat, kao Velika Britanija 1914. godine i 1939. godine, ili da popusti, kao što je to bio slučaj tokom Suecke krize 1956. godine", primetio je Ferguson.

Korupcija - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Ekonomist: Države koje su "klijenti" Amerike propadaju zbog ogromne korupcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala