Dodik i Šmit mogu samo slučajno da se sretnu

© AP PhotoVisoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik neće se sastati sa Kristijanom Šmitom, jer on nije visoki predstavnik, nego gost u BiH, izjavio je savetnik za unutrašnju politiku srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević.
Kovačević je rekao da je Šmit čovek koji iza sebe ima zavidnu političku karijeru u Nemačkoj, ali da on nije visoki predstavnik, te da u tom kontekstu ne može ni biti sastanka s njim.
„Mi se trudimo da poštujemo Dejtonski sporazum. Jedino što je relevantno u Dejtonskom sporazumu jeste Aneks 10 koji jasno predviđa na koji način se bira visoki predstavnik u BiH“,podsetio je Kovačević i dodao da to u slučaju Šmita nije ispoštovano, jer je njega „izabralo neko telo, koje se zove PIK“, ali to telo u Aneksu 10 ne postoji.
Kovačević je naglasio da je poslednji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, jer za Šmita nije donesena nikakva rezolucija u Savetu bezbednosti UN i nije potvrđeno njegovo takozvano imenovanje u Savetu bezbednosti UN.
Savjetnik srpskog člana Predsedništva BiH je ponovio da se Milorad Dodik neće sastati sa Šmitom u svojstvu visokog predstavnika, te da ne isključuje mogućnost da se negde slučajno sretnu.
„Ako se Dodik igde sretne slučajno sa Šmitom, mogu sa sigurnošću da pretpostavim da će prvo da mu kaže da on nije visoki predstavnik u BiH“, rekao je Kovačević, prenosi RTRS.
Kovačević je pojasnio da Dodikova odluka da se sutra sastane sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom nije protivna zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala