Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Srbima u Sloveniji dati dvojno državljanstvo

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić predložio je Sloveniji da razmotri uvođenje dvojnog državljanstva Srbima koji žive u toj zemlji.
Srbija je zainteresovana za ustavno-pravno definisanje položaja Srba u Sloveniji gde, prema procenama, živi između 70.000 i 100.000 građana srpskog porekla, izjavio je Dačić posle sastanka sa slovenačkim kolegom, predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Igorom Zorčičem.
On je rekao da je status Srba u Sloveniji bila jedna od tema njihovog razgovora i podsetio da prema slovenačkom Ustavu i zakonima građani srpskog porekla u toj zemlji nemaju status manjine već etničke zajednice.
„Ne postoji stalni odnos prema potrebama Srba u Sloveniji. Ovde je reč o problemima finansiranja kulturnih programa, nezastupljenosti u odgovarajućim programima medija, ne postoji stalno finansiranje“, naveo je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine.
Dačić je istakao da, sa druge strane, Slovenci u Srbiji imaju status nacionalne manjine, iako ih po zvaničnom popisu, kako je kazao, ima manje od jedan odsto.
„To nije pitanje samo broja, već i statusa i određenih prava. Želimo da rešenje tog pitanja bude znak jačanja naših odnosa, međusobnog poverenja, a ne komplikovanja međusobne situacije“, rekao je Dačić.
Pitanje reciprociteta je važno, ukazao je Dačić, dodajući da Slovenci koji žive u Srbiji mogu da imaju slovenačko državljanstvo bez gubljenja srpskog državljanstva.
„Možda biste mogli da razmislite da i vi to dozvolite. Mnogi ugledni Srbi koji žive u Sloveniji, umetnici kulturni radnici, voleli bi da imaju srpsko državljanstvo, ali se plaše da ne izgube slovenačko. To predlažemo kao prijatelji, jer smo tako sa Mađarskom, Turskom i drugima rešili mnoge probleme, povećavajući stepen međusobnog razumevanja i tumačeći te poteze kao prijateljske“, kazao je Dačić.
Zorčič je rekao da Slovenija ima specifično uređenje statusa nacionalnih manjina koje je, kako je kazao, zasnovano na istorijskim prilikama. On je dodao da takav status i posebna prava u Sloveniji imaju mađarska i italijanska nacionalna manjina, preneo je Tanjug.
„Primetili smo da i ostale nacionalne zajednice u Sloveniji žele da dobiju sličan status koji je primer za mnoge evropske države. Slovenija u svom Ustavu ostavlja mesta za štitu prava svih nacionalnih grupa“, rekao je Zorčič.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo kulture Slovenije formiralo je Savet za nacionalne manjine koji se stara da se ispoštuju sve međunarodne konvencije u vezi sa tim pitanjem.
„Smatramo da je to dobar način da se priđe interesima svih nacionalnih zajednica“, rekao je Zorčič.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala