- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

„Čuvar reda“ - potvrda odnosa Srbije i Rusije /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićNa međunarodnom takmičenju " Čuvar reda " učestvuju ekipe Srbije, Rusije, Kazahstana, Kipra, Irana i Katara
Na međunarodnom takmičenju  Čuvar reda  učestvuju ekipe Srbije, Rusije, Kazahstana, Kipra, Irana i Katara  - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Premijera u Srbiji takmičenja vojnih policija iz šest zemalja pod nazivom "Čuvar reda", a koja je deo ruskih Međunarodnih vojnih igara još jedna je potvrda bliskih, bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Ruske federacije, poručio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović.
Obraćajući se medijima pred vođama timova vojski Rusije, Kazahstana, Irana, Katara, Kipra i Srbije Stefanović je istakao da do premijere ovog takmičenja koje će biti održano u Kraljevu dolazi posle šest godina kontinuiranog učešća Srbije na Međunarodnim vojnim igrama.
"Ponosni smo da što je ove godine Srbija jedan od 11 koorganizatora igara koje su jedno od najvećih vojnih takmičenja na svetu", rekao je on.
Stefanović se zahvalio se Vojsci Srbije što je izvanredno organizovala takmičenje koje će od 30. avgusta do 3. septembra biti održano na poligonima Žiča i Beranovac kod Kraljeva i Ruskoj federaciji na poverenju da Srbija ima ovakve igre.
"Ovo je samo još jedna od potvrda naših bliskih, bratskih i prijateljskih odnosa, ne samo dve vojske, već i naše dve zemlje, i naša dva predsednika", rekao je on.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistar Nebojša Stefanović
Ministar Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Ministar Nebojša Stefanović
Istakao je da su poligoni spremni, da očekuje savršenu organizaciju, a predstavnicima vojski Egipta, Belorusije, Grčke i Mađarske koji će ove godine biti posmatrači poželo je da se sledeće godine priključe.
"Nadam se da ćemo opravdati imidž srpskog tradicionalnog gostoprimstva u svetu, i da će naši domaćini potruditi da kolege iz inostranstva ne budu samo izloženi naporima, već da imaju prijatno veče i uživaju u tome kako Srbija izgleda i šta može da ponudi", rekao je ministar.
Stefanović je istakao da je vojno takmičenje prilika da se izgradi poverenje i saradnja.
"Siguran sam da će učesnici imati priliku da se nadmeću ali i da razmene iskustva i ideje, takođe i da steknu nova prijateljstva", rekao je on.
Ministar odbrane pozvao je građane da se priključe ceremoniji svečanog otvaranja u nedelju od 20 sati na kraljevačkom Trgu Srpskih ratnika, kao i da posmatraju dve discipline takmičenja - "Patrolne staze" i "Trke heroja".
© Sputnik / Lola ĐorđevićNa međunarodnom takmičenju " Čuvar reda " učestvuju ekipe Srbije, Rusije, Kazahstana, Kipra, Irana i Katara
Na međunarodnom takmičenju  Čuvar reda  učestvuju ekipe Srbije, Rusije, Kazahstana, Kipra, Irana i Katara - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Na međunarodnom takmičenju " Čuvar reda " učestvuju ekipe Srbije, Rusije, Kazahstana, Kipra, Irana i Katara
Stefanović je uputio i javne čestitke timovima Vojske Srbije koji se trenutno takmiče na igrama u Rusiji gde već osvajaju medalje.
Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko istakao je da mu je uvek zadovoljstvo da sa novinarima razmeni mišljenja i pitanja o vojnoj i vojnotehničkoj saradnji dve zemlje.
"Naša razmena mišljenja postala je redovna, a najvažnije je da svakog puta imamo nešto novo da kažemo, što u celini pokazuje značajan i opipljiv napredak u sferama koje su najvažnije za bezbednost dve zemlje", rekao je on.
Dodao je da ima još vojnih igara u Alžiru i Kataru ali da je za Rusiju s obzirom na savezništvo, iskustvo u zajedničkim borbama i istoriju, premijerno održavanje igara "Čuvar reda" u Srbije - najvažnije.
On je zahvalio na veoma dobrim i ozbiljnim pripremama za održavanje "Čuvara reda".
"Potpuno je jasno da armijske igre i takmičenja nisu uperena protiv nekih zemalja. Radi se samo o jačanju i održavanju odbrambene mogućnosti učesnika. Imaju isključivo mirnodopski cilj i karakter", poručio je on.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Izrazio je veliku zahvalnost i na poznatom srpskom gostoprimstvu koje je omogućilo održavanje i takmičenja "Čuvar reda", kako je ocenio, u najboljem redu.
Gostujući vojno-policijski timovi u Srbiju su došli pre nedelju dana a treninzi na poligonima trajaće do 28. avgusta, naveo je glavni sudija takmičenja pukovnik Nikola Mijatović.
On je objasnio da se "Čuvar reda" sastoji iz nadmetanja na poligonu Žiča u vatrenoj osposobljenosti, i to gađanjem u pojedinačnoj konkurenciji iz poluatomatskog pištolja i automatske puške, kao dvočlanih timova u rešavanje vatrenih zadataka u simuliranom gradskom ambijentu.
Na poligonu Beranovac tročlani timovi vojne policije rešavaće 13 zadataka iz različitih segmenata vojno policijske obuke u "Patrolnoj stazi", dok će "Trka heroja" biti za petočlane timove koji će savladati 12 kilometara sa 30 kombinovanih prepreka i tako proveriti snage i izdržljivosti, i moralnu čvrstinu kolektiva.
Pripremajući "Čuvare reda" infrastrukturno je uređen poligon Beranovac tako da sada ispunjava visoke standarde, rečeno je danas.
Kako je istaknuto preduzete su i sve protivepidemiološke mere, učesnici igara i članovi delegacija su vakcinisani, kao i svi pripadnici VS angažovani na ovom zadatku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala