Voja Brajović o Lanetu Gutoviću: Njegov humor je bio lagan, a ubadao je kao stršljen

© Arhiva JDPMilan Gutović s Vojom Brajovićem i Milošem Žutićem u predstavi "Rodoljupci"
Milan Gutović s Vojom Brajovićem i Milošem Žutićem u predstavi Rodoljupci - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Milan Lane Gutović bio je jedan od najdarovitijih glumaca, ne samo u našoj generaciji, nego u čitavoj drugoj polovini 20. veka. I ne samo što je bio darovit, nego je bio i šarmantan, nije bio samo veliki glumac i umetnik, nego i izuzetno duhovit čovek, rekao je za Sputnjik glumac Voja Brajović povodom vesti o smrti kolege.
„Njegov vrhunski cinizam krasi, po mom mišljenju, zaista najdarovitije ljude, to retko ko ima. Posedovao je smisao za humor kojim je baratao tako lagano, a ubadao kao stršljen. Bila je privilegija provoditi vreme s njim i pamtiti njegove ubode, njegove šale, njegove komentare koje je izgovarao s takvom lakoćom i brzinom. I upravo to merim s njegovim ogromnim glumačkim talentom“, rekao nam je Voja Brajović.
Milan Gutović, jedan od najznačajnijih srpskih glumaca, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u periodu od 1967. do 2002. godine, preminuo je danas u Beogradu.
© Foto : Sputnjiku ustupilo "Jugoslovensko dramsko pozorište"Milan Gutović u predstavi "Buba u uhu"
Milan Gutović u predstavi Buba u uhu - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Milan Gutović u predstavi "Buba u uhu"
Rođen je 11. avgusta avgusta 1946. u Umci kod Beograda. Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1967. u klasi profesora Milenka Maričića.
Iste godine, upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta Bojan Stupica odlučuje da podmladi i osveži ansambl, pa grupa mladih glumaca, među kojima je i Gutović, biva primljena u ansambl JDP-a.
U grupi koja je nazvana „Bojanovim bebama”, pored Milana Gutovića, bili su Gojko Šantić, Tanasije Uzunović, Dušan Đurić, Mirjana Vukojčić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Josip Tatić, Svetlana Bojković i Branko Cvejić.
Milan Gutović je ubrzo pokazao svoju glumačku osobenost i zaigrao glavne uloge. U JDP-u je bio do 2002. godine i ostvario u njemu više desetina uloga.
Milan Lane Gutović - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2021
Milan Lane Gutović o „Zelenoj čoji Montenegra“: Nema više prijatelja kakvi su bili Kapor i Džumhur
Bio je i nezaboravni Kamij Šandebiz u originalnoj podeli predstave „Buba u uhu“. Poslednju ulogu u JDP-u, lik Vasilija Šopalovića, odigrao je u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića. Predstava je premijerno izvedena u martu 2020. godine.
Imao je potrebu da se izrazi ne samo kao glumac već i kao kompletan autor, pa osamdesetih godina na scenu ponovo uvodi formu kabarea (JDP – „Kabare“ 1986; Pozorište Slavija – „Obično veče“ 2002, „Izgubljena forma“, 2005, „Začin“, 2009).
Igrao je i na drugim pozorišnim scenama, u Narodnom pozorištu u Beogradu (čiji je član bio u periodu od 2006. do penzionisanja 2011.), Zvezdara teatru, Kult teatru, Pozorištu Slavija, Bitef teatru, Crnogorskom narodnom pozorištu, Kruševačkom pozorištu, Ateljeu 212, NP Timočke Krajine, Beogradskom dramskom pozorištu, Teatru „Vuk“.
© Foto : Sputnjiku ustupilo "Jugoslovensko dramsko pozorište"Lane Gutović u "Otelu"
Lane Gutović u Otelu - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Lane Gutović u "Otelu"
Sarađivao je s vodećim rediteljima poput Miroslava Belovića, Bore Draškovića, Bojana Stupice, Mate Miloševića, Arsenija Jovanovića, Ljubiše Ristića, Ježija Jarockog, Steve Žigona, Dimitrija Jovanovića, Jagoša Markovića, a bio je nezaobilazan u podelama Dejana Mijača.
U filmografiju Milana Gutovića ulaze ostvarenja „Drugarčine“, „Berlin kaput“, „Povratak otpisanih“, „Srećna porodica“, „Erogena zona“, „Još ovaj put“, „Boj na Kosovu“, „Debeli i mršavi“, „Majstor i Šampita“, „Špijun na štiklama“, „Poltron“, „Sedam i po“, „Mali svet“.
Godine 1981. u filmu „Laf u srcu“ kreirao je lik Šojića koji će razvijati u filmskom serijalu „Tesna koža“ 1 – 4.
© Foto : Sputnjiku ustupilo "Jugoslovensko dramsko pozorište"Lane Gutović u predstavi "Putujuće pozorište Šopalović"
Lane Gutović u predstavi Putujuće pozorište Šopalović - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Lane Gutović u predstavi "Putujuće pozorište Šopalović"
Snimio je na stotine televizijskih filmova i serija („Diplomci“, „Sedam sekretara SKOJ-a“, „Bolji život“), među kojima su nezaboravne uloge u „Otvorenim vratima“ (Ujak Dragoslav Jakovljević), „Metli bez drške“ (Ognjen Lepšanović) kao i lik Pustolova u serijalu za najmlađe „Dobro veče, deco“.
Za ulogu u predstavi „Pučina“ Dejana Mijača, nagrađen je na Sterijinom pozorju, dobio je statuetu „Ćuran” za najbolje glumačko ostvarenje na Danima komedije u Jagodini (tada Svetozarevu) i Godišnju nagradu JDP-a.
Uloga u predstavi „Ruženje naroda“ u dva dela donela mu je nagradu za glumačku bravuru „Zoran Radmilović”. Nagradu „Raša Plaović” dobio je za ulogu u predstavi Vesele žene vinzorske. Dobitnik je dve nagrade za životno delo - „Zlatni ćuran” (2019) i „Nušićeve nagrade” (2020).
© Foto : Sputnjiku ustupilo "Jugoslovensko dramsko pozorište"Sa Markom Todorovićem u predstavi "Bele rakete lete na Amsterdam"
Sa Markom Todorovićem u predstavi Bele rakete lete na Amsterdam - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Sa Markom Todorovićem u predstavi "Bele rakete lete na Amsterdam"
Zlatnu arenu u Puli dobio je za ulogu u filmu „Poltron“, a nagradu Car Konstantin za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“.
Godine 2014. dobija nagradu makedonskog TV magazina „Bekstejdž” za ulogu Srećka Šojića u filmu „Tesna koža“ koji je najrepriziraniji strani film u Makedoniji i najveći filmski favorit makedonske publike.
U periodu od 2006. do 2008. bio je predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije.
Milan Lane Gutović - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Preminuo legendarni glumac Lane Gutović
Zbogom, Lane: Srpska javnost potresena odlaskom slavnog glumca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala