Veliki rizici od stranog mešanja u parlamentarne izbore u Rusiji

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Rizici od stranog mešanja u proces septembarskih izbora za Državnu dumu Rusije su veliki, izjavio je specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Genadij Askaljdovič.
Kako sledi iz brojnih izjava zapadnih „partnera“ Rusije, oni ne odustaju od svojih pokušaja da nametnu svoju viziju demokratije Rusiji, uključujući i podršku otvoreno antidržavnih snaga, rekao je izaslanik za Sputnjik.
„Tako da moram da na vaše pitanje odgovorim potvrdno: rizici od stranog mešanja u proces izbora su veliki“, istakao je Askaljdovič.
OEBS - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Direktan skandal: Moskva o odluci OEBS-a da ne šalje posmatrače na parlamentarne izbore u Rusiji
On je napomenuo da u smislu suprotstavljanja takvim pokušajima ruska strana, pre svega, radi aktivno na informisanju i objašnjavanju, saopštava sugrađanima principijelan stav: izbori se održavaju apsolutno otvoreno, transparentno i u potpunosti u skladu sa slovom zakona.
„Očekujemo veliki broj posmatrača na stranim biračkim mestima iz Javne komore i drugih struktura – nemamo šta da krijemo od građana, pošteno radimo svoj posao“, dodao je on.
Ranije je OEBS saopštio da posmatrači ove organizacije, uključujući i preko Kancelarije za ljudske prava, neće pratiti proces glasanja na parlamentarnim izborima u Rusiji, budući da je Rusija ograničila broj posmatrača zbog epidemiološke situacije. Zamenik direktora odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Bikantov izjavio je da Rusija žali zbog ove odluke. Prema njegovim rečima, Kancelarija OEBS-a je sama odustala od učešća u posmatranju izbora u Ruskoj Federaciji i njene dalje procene „verovatno neće zasluživati pažnju niti će biti uzete u obzir“.
Izbori za Državnu dumu održaće se ove godine od 17. do 19. septembra. Državna duma bira se na petogodišnji mandat po mešovitom izbornom sistemu: 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, a još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.
Pročitajte još:
Ruski ambasador: Čudna reakcija Vašingtona povodom odluke OEBS
Rusija: Amerika pokušava da infiltrira svoje agente unutar naše strukture vlasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala