„Ukrajinska zvezda se ugasila“: Zelenskom predviđaju neuspelu posetu Americi

CC BY 4.0 / The Presidential Office of Ukraine (cropped image) / Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Neispunjena obećanja, koja je Zapad dao Ukrajini, stavljaju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u težak položaj u svetlu predstojećeg sastanka sa američkim liderom Džozefom Bajdenom, piše magazin „Forbs“.
Prema navodima autora članka Keneta Rapozija, Kijev je faktički ostao sam – uprkos pomoći u obliku zajmova od Međunarodnog monetarnog fonda i oružja od administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, odnos prema zemlji se u suštini svodi na prazna obećanja.

Kako novinar ističe, Bajden nije uspeo da obustavi projekat „Severni tok 2“ koji bi mogao da liši Kijev značajnog dela prihoda. Rapoza konstatuje da je Ukrajina svojevremeno zaista bila „zvezda Evrope“, ali je situacija sa gasovodom sve promenila: ispostavilo se da su komercijalni interesi učesnika suviše veliki.

Administracija predsednika Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Ukrajina nezadovoljna: Hvala Bajdenu i Merkelovoj, ali kako zaustaviti „Severni tok 2“?
„S obzirom na situaciju sa pandemijom i vesti o Avganistanu, put ukrajinskog predsednika u Vašington teško da će pomoći u oživljavanju starih osećanja kada su zemlju proglašavali za nesrećnu žrtvu lošeg čoveka u Beloj kući. Ukoliko ne pokrenu impičment protiv Bajdena zbog Avganistana (što je krajnje malo verovatno) onda mu pogotovo ne preti impičment zbog Ukrajine“, smatra novinar.
Prema njegovom mišljenju, Kijev i Vašington idu odvojenim putevima i Ukrajina ne bi trebalo da računa na bilo kakve „oproštajne poklone“. Priča o „privatnim interesima“ Hantera Bajdena u Ukrajini samo otežava situaciju, jer je malo verovatno da će njegov otac početi da pruža toliku pomoć Kijevu u borbi protiv korupcije, kao što je to činio Tramp.
Zamak Lastino gnezdo na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Francuski mediji: Zapad nije zainteresovan za Krim – Kijev uzalud pokušava da ga izvuče iz zaborava

„Uzimajući u obzir aktuelne probleme Bajdena, Zelenski će najverovatnije otići kući samo sa uverenjima u prijateljstvo i podršku protiv ruske agresije. Pre manje od pet godina Ukrajina je bila 'potlačena golubica' na Crnom moru, a sada je više nalik na skelet u ormanu“, zaključio je Rapoza.

Ranije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba saopštio da će se Bajden i Zelenski sastati 31. avgusta. Lideri će razgovarati o političkim, ekonomskim i bezbednosnim pitanjima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala