Tri modela: Objavljeno detaljno uputstvo za nastavu u novoj školskoj godini

© AP Photo / Darko VojinovicUčionica
Učionica - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Ministarstvo prosvete uputilo je osnovnim i srednjim školama detaljna uputstva za odražavanje nastave i rad u novoj školskoj godini. Predviđena su tri modela za osnovne i srednje škole, koja će biti primenjivana u zavisnosti od epidemiološke situacije.
Ministar prosvete Branko Ružić najavio je posle jučerašnje sednice Kriznog štaba kako će izgledati nova školska godina.
„Škola će početi 1. septembra, časovi će trajati 45 minuta. Postoje tri modela. Prvi model podrazumeva da se časovi odvijaju normalno. Deca nose masku samo kada razgovaraju, vakcinisani profesori ne nose masku dok ne priđu đacima na metar i po rastojanja. Drugi model je kombinovani, gde bi jedan dan radili onlajn nastavu, a drugi u školi. Treći model je rezervisan za najugroženije sredine. Za te škole spremljena je onlajn nastava za srednje škole, kombinovana za osnovne. Časovi bi bilo 30 minuta, i đaci bi bili podeljeni u grupe“, rekao je Ružić.
U detaljnom uputstvu precizirano je da prvi model nastave ua osnovce izgleda kao pre pandemije virusa korona, osim što se izbegavaju promene učionica, odnosno kabineta.
Sednica Kriznog štaba - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Krizni štab doneo odluku o novoj školskoj godini
Kod drugog modela, časovi bi trajali 45 minuta za učenike od prvog do šestog razreda, dok bi sedmaci i osmaci išli kombinovano na nastavu.
Ukoliko bi grad u kom se škola nalazi bio u crvenoj zoni, kombinovana nastava može da se održava i za petake i šestake.
Po ovom modelu, ukoliko je broj đaka u odeljenju veći od 16, ono se deli u dve grupe tako da jedna grupa ima nastavu u školi, a druga onlajn. Takođe, za učenike od prvog do četvrtog razreda, časovi mogu biti skraćeni na 30 minuta.
Ostavljena je mogućnost i da raspored zvonjenja bude klizni, to jest da se časovi ne završavaju svim odeljenjima u isto vreme.
Trećim modelom predviđeno je da se nastava održava potpuno onlajn, kao što je bilo delom u školskoj 2020/2021. godini.
Kada su srednjoškolci u pitanju, predviđeno je da prvi model bude prioritetan. Prema tom modelu, svi učenici idu redovno u školu.
Drugi model za srednje škole predviđa kombinovanje časova i učenja na daljinu. I ovde se odeljenja dele na isti način kao u osnovnoj školi, a grupe naizmenično idu u školu i pohađaju nastavu onlajn. Prema tom modelu, đaci bi bili ocenjivani kada su u školi.
Treći model predviđa potpuni prelazak na onlajn nastavu.
Zbog posebnog značaja za učenike prvog razreda srednje i osnovne škole, te petog osnovne, škole će održati roditeljski sastanak 31. avgusta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala