Preminuo legendarni glumac Lane Gutović

© EPAMilan Lane Gutović
Milan Lane Gutović - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Poznati srpski televizijski, pozorišni i filmski glumac Milan Lane Gutović, preminuo je danas u 76. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, posle kraće i teške bolesti, rečeno je Tanjugu u Narodnom pozorištu.
Gutović je rođen na Umci, prigradskom naselju Beograda, a akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završio je 1967. godine.
Filmsku karijeru započeo je 1968. godine u filmu „Bekstva“ Radoša Novakovića, a potom veće sporedne i epizodne uloge ostvaruje u nekoliko filmova poput „SB zatvara krug“ i „Povratak otpisanih“.
Prvu glavnu ulogu igra u filmu „Drugarčine“ (1979) reditelja Miće Miloševića, koji ga je angažovao i za ostvarenje „Laf u srcu“ (1981), gde se epizodno pojavio kao Srećko Šojić - lik koji mu je doneo najveću slavu i kojeg je potom tumačio u filmu „Tesna koža“.
Osim toga, veće i glavne uloge ostvaruje i u filmovima „Erogena zona“, „Debeli i mršavi“, „Crna Marija“, „Majstor i Šampita“, „Špijun na štiklama“, „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“.
Prvu veću ulogu na televiziji ostvaruje 1971. godine u seriji „Diplomci“, a popularnost stiče kao Đankarlo Maroti u „Boljem životu“ i Dragoslav u „Otvorenim vratima“.
Najveću slavu donela mu je uloga Šojića u seriji „Bela lađa“ (2006-2011).
Kao pozorišni glumac igrao je u predstavama „Protekcija”, „Kad su cvetale tikve”, „„Buba u uhu”, „Ruženje naroda u dva dela", „Za kim zvono zvoni”, „Pučina”, „Kolubarska bitka”, i mnogim drugim, a neke od tih uloga donele su mu brojne nagrade i priznanja. Godine 2006. postao je Prvak Narodnog pozorišta.
Poslednje dve decenije igrao je svoj „Kabare“, sa kojim je gostovao širom sveta. Vratio se u Jugoslovensko dramsko pozorište gde je od 2020. godine imao ulogu u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović”. Tokom bogate glumačke karijere nagrađen je mnogim prestižnim priznanjima.
Gutović će biti sahranjen u subotu, 28. avgusta, u 12 časova na kumodraškom groblju. Kako pišu beogradski mediji, on je izrazio želju da ne bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.
Zbogom, Lane: Srpska javnost potresena odlaskom slavnog glumca
Milan Lane Gutović - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2021
Milan Lane Gutović o „Zelenoj čoji Montenegra“: Nema više prijatelja kakvi su bili Kapor i Džumhur
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala