Pet zapadnih zemalja formira front protiv uticaja Rusije u Ukrajini

© Sputnik / StringerZgrada Vlade Ukrajine u Kijevu
Zgrada Vlade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Velika Britanija, Kanada, Švedska, Švajcarska i Sjedinjene Američke Države napraviće fond za suprotstavljanje uticaju Rusije u južnim i istočnim regionima Ukrajine, navodi se u saopštenju britanske ambasade u Kijevu objavljenom na Fejsbuku.
Fond Partnerstvo za jaku Ukrajinu počeće sa radom do decembra ove godine, a u naredne tri godine planirano je da se od donatora sakupi do 35 miliona funti (oko 50 miliona dolara).
Planirano je da se sredstva usmere na inicijative koje doprinose jačanju potencijala ukrajinskih regiona, posebno „u pružanju tehničkih saveta vlastima ili obezbeđivanju bespovratnih sredstava koje stvaraju ekonomske mogućnosti i poboljšavaju pristup javnim uslugama za stanovnike juga i istoka Ukrajine“.
Ambasada tvrdi da bi ove inicijative trebalo da dovedu do „poboljšanja kvaliteta javnih usluga, povećanja prihoda domaćinstava i jačih veza među zajednicama podeljenih sukobom“.
Ranije je Odbor za spoljne poslove američkog Senata usvojio dvostranački nacrt zakona o partnerstvu sa Ukrajinom u oblasti bezbednosti kojim se godišnja američka vojna pomoć Kijevu povećava na 300 miliona dolara, uključujući smrtonosno oružje. Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je najavio da će SAD jačati pomoć Ukrajini, uključujući i u oblastima kao što su bezbednost i ekonomija.
Odnosi Moskve i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije na istoku Ukrajine, u Donbasu, gde su vlasti 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašene Luganske i Donjecke narodne republike, kao i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Zapad je više puta optuživao Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari Kijeva. Rusija je, sa svoje strane, mnogo puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Pročitajte još:
Vašington „kuje“ novi plan isporuke ubojitog oružja Kijevu
Borba protiv „ruske agresije“: Amerika izdvojila 155 miliona dolara za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala