Neosvojiva tvrđava: 800 godina istorije jednog od najznamenitijih ruskih gradova

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaTvrđava u Nižnjem Novgorodu
Tvrđava u Nižnjem Novgorodu - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Nižnji Novgorod – jedan od najstarijih ruskih gradova ove godine obeležava 800 godina postojanja. Osnovao ga je vladimirski knez Jurij Vsevolodovič 1221. godine. U srednjem veku bio je jedna od najznačajnijih tvrđava koja je štitila granice Rusije od naleta Tatara.
Današnja kamena tvrđava sa 13 kula napravljena je 1508. godine po nalogu Vasilija III.
U 16. veku Nižnji Novgorod je postao veliki trgovinski centar. Zahvaljujući sajmovima, postao je jedan od najbogatijih gradova Ruske imperije.
Tokom skoro čitave istorije, grad je bio jedan od najvećih industrijskih centara Rusije.
Nižnjenovgorodski Kremlj smatra se jednim od najsavršenijih srednjevekovnih utvrđenja. Tokom čitave istorije niko nije uspeo da zauzme tvrđavu. Prema legendi, negde duboko ispod Kremlja sakrivena je čuvena biblioteka Ivana Groznog koju je njegova baka donela iz Vizantije.
Stanovnici Nižnjeg Novgoroda nazivaju ga „ruskim Holivudom“, a imaju i zbog čega. U gradu su snimane scene za više od 150 filmova, a ta brojka raste iz godine u godinu.
U Nižnjem Novgorodu je svoje detinjstvo proveo jedan od najpoznatijih ruskih pisaca Maksim Gorki, a grad je 1932. preimenovan u njegovu čast, ali mu je 1990. vraćeno istorijsko ime.
Nižnji Novgorod - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2018
Vodič kroz Nižnji Novgorod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala