„Ne dolazi Joanikije iz Prokuplja“: Dačićeva poruka pred ustoličenje

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne sumnja da će mitropolit Joanikije biti ustoličen na Cetinju 5. septembra i da ne zna čime je mitropolit zaslužio protivljenje njegovom ustoličenju, uz ocenu da se taj događaj koristi u političke svrhe i navodi kao „krunski dokaz“ za navodnu okupaciju Crne Gore.
Dačić je kazao da je Cetinjski manastir bio mesto ustoličavanja mitropolita i vladika još od Njegoša i da je sam Joanikije u tom manastiru ustoličen za vladiku.
„Ne znam čime bi to moglo da povredi bilo koga ili da izazove neke sukobe, osim one koji smatraju da manastiri i crkve Srpske pravoslavne crkve treba da pripadnu tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“, rekao je Dačić za TV Pink.
Prema njegovim rečima, iza tenzija u Crnoj Gori nije najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija već ono što je, kaže, izazvalo krizu u Crnoj Gori, a to je Zakon o slobodi veroispovesti koji je pretio da oduzme svu imovinu SPC.
„Ne sumnjam da će taj događaj biti na Cetinju, a ne znam čime je mitropolit Joanikije zaslužio takav odnos, nije došao iz Prokuplja, on je građanin Crne Gore“, rekao je Dačić.
Komentarišući autorski tekst bivšeg načelnika policije i savetnika Mila Đukanovića, Veselina Veljovića, u kojem je ranije pozvao na protest protiv ustoličenja Joanikija, Dačić je kazao da je Veljović glasnogovornik političkog krila DPS i da očigledno postoji želja da se politički iskoristi taj događaj što je, kako kaže, dokaz da se daleko otišlo u izgradnji mržnje i razdora u crnogorskom društvu.
Ocenio je da je podsticanje tenzija u funkciji „namicanja političkih poena“ navodeći da se u Crnoj Gori dugo vodi politička borba između onih koji su za i protiv nezavisnosti te zemlje što, kako kaže, za Srbiju nije aktuelna tema.
„U poslednjih 10-ak godina niko u Srbiji nije dao izjavu na temu crnogorske nezavisnotsi, to je njihova stvar. Nas zanima položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori i stav Crne Gore o pojedinim aktulenim političkim pitanjima koji se tiču Srbije, kao što je Kosovo“, rekao je Dačić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala