Mediji: Sud nije izuzeo „Severni tok 2“ od evropske gasne direktive

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKopneni deo gasovoda "Severni tok 2"
Kopneni deo gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Vrhovni sud u Dizeldorfu odbacio je žalbu kompanije „Nord strim AG“ – operatora gasovoda „Severni tok 2“ – na odluku nemačkog regulatora da ne povlači projekat iz gasne direktive Evropske unije, javila je agencija Blumberg.
Kompanija se i dalje ne slaže sa ovim stavom i uskoro će objaviti o daljim koracima.
„Odbacivanje zahteva... za izuzeće pokazuje diskriminatorni uticaj izmenjene gasne direktive EU. Na dan stupanja na snagu izmena 23. maja 2019. godine gasovod je završen u smislu finansijske sigurnosti. Na osnovu pravnog okvira koji je tada bio na snazi, kompanija je uložila milijarde evra mnogo pre nego što je Evropska komisija objavila da u svoj plan unese izmene“, navodi se u saopštenju.
Istovremeno, regulator je smatrao da projekat nije završen do navedenog datuma i stoga potpada pod dejstvo propisa.
Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2020
„Nord strim 2“ uložio žalbu na odluku Suda EU u vezi Gasne direktive
Prema ažuriranim pravilima cevovod koji ulazi u Evropsku uniju ili delimično puni alternativni snabdevač, ili njegov deo na teritoriji EU mora biti u vlasništvu treće kompanije.
Komentarišući odluku suda i kakve mere Rusija planira da preduzme, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je gasovod „Severni tok 2“ isključivo komercijalni projekat koji treba da da veliki doprinos u energetsku bezbednost Evrope.
„Možemo samo da ponovimo izjavu koja je ranije data na raznim nivoima da je ‘Severni tok 2’ isključivo komercijalni, međunarodni projekat koji treba da pruži značajan doprinos energetskoj bezbednosti čitave Evrope“, naglasio je Peskov.
Prema njegovim rečima, kompanija-operator projekta treba sama da donese odluke o daljim koracima.
Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
Pročitajte još:
Sedam prepreka koji stoje pred "Severnim tokom 2"
Nemački regulator oslobodio „Severni tok 2“ od pravila Gasne direktive EU u Nemačkoj na 20 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala