Došao u Ameriku i zaprepastio se: „Neko nema da jede, a nekome roditelji ne kupe nova kola”

© REUTERS / Brad PennerKošarkaš Džonatan Kuminga (desno) na NBA draftu sa komesarom Adamom Silverom
Košarkaš Džonatan Kuminga (desno) na NBA draftu sa komesarom Adamom Silverom - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Džonatan Kuminiga ima samo 18 godina, a već je proživeo mnogo toga odrastajući u Demokratskoj Republici Kongo, te ne može da se poistoveti sa vršnjacima iz Amerike, odnosno generacijom sa kojom će sazrevati u NBA ligi.
Kuminga je ove godine draftovan od strane Golden Stejt Voriorsa, koji su ga uzeli visokim sedmim pikom, u njemu videću zalog za budućnost.
Mladi košarkaš tokom odrastanja, kako kaže, nije lično prisustvovao ubistvu, ali je u Kongou bilo mnogo toga zastrašujućeg.
U nedavnom intervjuu za američke medije prisetio se incidentu između pobunjenika i Vojske Kongoa, kada je imao svega deset godina.
„U jednom trenutku pobunjenici su se pojavili tamo gde sam ja živeo. Međutim, nismo pobegli, ostali smo tu gde smo bili”, izjavio je Kuminga, koji je živeo u istom kraju kao i tadašnji predsednik Kongoa Džozef Kabila.
Kuminga je već tada znao da mu je cilj košarka, te da je to način na koji će pobeći iz svoje zemlje za boljim sutra.
On se još 2016. godine preselio u SAD gde je pohađao srednju školu kako bi se što bolje pripremio za NBA ligu, ali često nije mogao da se sporazume sa svojim novim prijateljima.
„Teško je poistovetiti se sa nekim ko vam se žali oko toga što mu roditelji nisu kupili baš onakva kola kakva je želeo. Ja znam kako izgleda pravo mučenje. To je kada nemate novac, kada nemate da jedete... Ovo je potpuno drugačiji svet”, prisetio se Kuminga.
Momak iz Gome već može da pomogne ne samo svojim roditeljima, već i celoj svojoj rodbini u Kongou, pošto je potpisao višegodišnji ugovor sa brendom „Najki” zbog kojeg će inkasirati nekoliko miliona dolara.
Pored toga, prvi NBA ugovor – gotovo sigurno najmanji koji će imati u karijeri – doneće mu skoro 25 miliona dolara u naredne četiri sezone.
„Nisam iznenađen time što je tu gde jeste. Dolazeći iz situacije iz koje je on došao vam daje ultimativnu motivaciju da pomognete vašoj porodici u potrazi za boljim životom. Ne postoji ništa bitnije od toga”, rekao je Emanuel Mudiej, Kumingin sunarodnik i rođak.
Kuminga se ove sezone najverovatnije neće naigrati, s obzirom da Golden Stejt ima ekipu koja može da napadne šampionski prsten NBA lige i da ima tek 18 godina, ali mu stručnjaci predviđaju blistavu budućnost.
Pomoć pri dolasku u najjaču ligu na svetu biće mu to što je prethodnu sezonu proveo igrajući u Razvojnoj ligi, gde je beležio 15,8 poena, 7,2 skoka i 2,7 asistencija po utakmici.
Igra na pozicijama niskog krila i krilnog centra, visok je nešto iznad dva metra i prema svemu sudeći biće dika i ponos Demokratske Republike Kongo.
Srbin ju je već ućutkao, ali – Amerika ponovo ne veruje u njega
Stravičan pad koji je mogao da se završi fatalnim ishodom /video/
Jokić: Ljudi, pa ja ne mogu da zakucam! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala