Upoznajte srpske heroine i heroje koji su krenuli put medalja /foto, video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićIspraćaj paraolimpijaca u Tokio
Ispraćaj paraolimpijaca u Tokio - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Paraolimpijske igre u Tokiju počinju u utorak 24. avgusta, a Srbiju će predstavljati 20 takmičara.
Zastavu Srbije u prestonicu Japana odneo je svetski rekorder i dvostruki paraolimpijski šampion u bacanju čunja Željko Dimitrijević.
On sa 50 godina već ima dva zlata, osvojena na takmičenjima u Riju i Londonu, a bacanjem čunja je počeo da se bavi 1997. godine.
„Najvažnija je volja. Nikada se ne treba predavati, uvek koristim reči – mogu, hoću, želim. Nema povratka nazad“, govorio je Dimitrijević.
Dimitrijević je 2017. godine najavio da će se povući iz sporta, ali je nekoliko meseci kasnije promenio odluku i nastavio da se takmiči, a u Tokiju želi do trećeg paraolimpijskog zlata.
© Sputnik / Lola ĐorđevićIspraćaj paraolimpijaca u Tokio
Ispraćaj paraolimpijaca u Tokio - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Ispraćaj paraolimpijaca u Tokio
Atletika će biti disciplina u kojoj će se oprobati 23-godišnji student Nemanja Matijašević, u disciplini skok udalj.
Momak iz Lučana je naveo da je prvi kontakt sa atletikom imao kada je stigao u Beograd na studije.
„Moj prijatelj, košarkaški trener, primetio je da imam talenat za sport i preporučio mi je da vreme iskoristim na najbolji način – treniranjem“, naveo je Matijašević, član Atletskog kluba Pogledi iz Beograda i budući mašinski inženjer.
Dve godine starija od Nemanje je Saška Sokolov, rođena Piroćanka koja će se oprobati u takmičenju bacanje koplja.
Ona je 12 godina trenirala rukomet pre nego što se odlučila za atletiku.
„Bacanje koplja je jedno od najtežih disciplina, ali je i veoma zanimljivo, nekako slično rukometu“, istakla je Saška.
Atletski tim Srbije upotpunjava Nebojša Đurić, bacač kugle, 33-godišnji Užičanin koji ima iskustva i u bacanju diska.
Strastveni pecaroš je pre deset godina počeo da se bavi sportom, za šta zasluge daje kolegi Milošu Zariću.
„On me je naterao da započnem bavljenje sportom, govorio mi je da nije nikakva sramota biti čovek sa hendikepom“, naveo je Đurić, nekadašnji vozač kamiona.
U plivačkom takmičenju nastupiće Katarina Draganov-Čordaš, u disciplini 100 metara leđno.
Plivanjem je počela da se bavi sa četiri godine u Zrenjaninu, a u paraolimpijski svet je ušla pre pet godina.
„Insistirala sam na tome da plivanje bude deo moje rehabilitacije. Shvatila sam koliko mi je nedostajalo. Voda mi daje slobodu, nije mi potrebna nikakva oprema za to, osećam se slobodno“, navela je Kaća koja trenira pet puta nedeljno u bazenu i tri puta u teretani.
Srbija će u Tokiju imati čak šestoricu takmičara u streljaštvu, a 27-godišnji Dejan Jokić nastupiće u tri discipline.
Momak koji je voleo da igra fudbal i lovi, posle doživljene nesreće, na predlog doktorke, krenuo je na paraolimpijski put.
„Ona je odmah pozvala selektora srpskog tima Nenada Pajića i ja sam se već sutra sreo sa njim. Objasnio mi je kako izgleda sport i to mi se svidelo. Bila je to ljubav na prvi pogled“, naveo je Jokić, koji je u svom gradu Šidu, uz pomoć porodice, izgradio trening centar.
U srpskom timu je i Dejanov prezimenjak Rastko Jokić, takođe takmičar u tri discipline, koji je sasvim slučajno ušao u svet streljaštva.
„Kao dete sam igrao fudbal, košarku i rukomet. Svakoga dana sam se bavio sportom, išao sam i na boks. Mislio sam da će mi streljaštvo biti hobi, da ću ići nekoliko dana nedeljno, ali sam vremenom počeo da svakodnevno da posećujem streljanu“, istakao je Jokić.
Iskusni Živko Papaz, 53-godišnjak rođen u Sarajevu nastupiće na svojim četvrtim Paraolimpijskim igrama u tri pucačke discipline.
Nekadašnji parakošarkaš je 2005. godine ušao u streljanu, gde je iskoristio i znanja stečena u vojsci.
„Uvek sam voleo sport, igrao sam košarku u kolicima, ali sam se posle vratio mom voljenom pucanju“, istakao je Papaz, koji je zbog rana zadobijenih u ratu 1992. godine morao da se preseli u Beograd na lečenje i tu je ostao, a u prestonicu Srbije je 2016. godine doneo i medalju.
Takmičar u streljaštvu biće i 42-godišnji Kragujevčanin Dragan Ristić, 16 godina pošto je započeo karijeru.
Predani sportista trenira pet puta nedeljno po tri sata u streljani blizu svog doma i navodi da se rad i upornost uvek isplate.
U dve pucačke discipline, na svojim drugim Paraolimpijskim igrama, naći će se Zdravko Savanović, 49-godišnji Lozničanin.
Popularni Zdrale je 2000. godine započeo karijeru, a pre toga se bavio atletikom i dizanjem tegova, a hendikep je zadobio 1992. godine tokom službe u vojsci, prilikom pokušaja deminiranja.
Srpski pucački tim kompletira Laslo Šuranji, osvajač dve medalje na Paraolimpijskim igrama u Riju.
Nekadašnji stonoteniser, kuglaš, vaterpolista i dizač tegova je 1996. godine doživeo povredu kičme, ali je predanim radom i ogromnom voljom uspeo da se vrati sportu – ovoga puta kao strelac.
Nacionalni i međunarodni rekorder je dobio veliku počast u Novom Bečeju, gde je otvoren i park sa njegovim imenom.
Heroina srpskog paraolimpijskog sporta Danijela Jovanović (53) nastupiće u paratekvondou, pošto se ranije takmičila u parabiciklizmu i paraplivanju.
Članica Tekvondo kluba Kobra iz Beograda u svojoj biografiji ima i spektakularan rezultat osvajanja najvišeg vrha Evrope – Elbrusa.
Na takmičenju u paratekvondou će se pojaviti i 24-godišnja Marija Mičev.
Petoro članova imaće i stonoteniski tim Srbije na čelu sa legendarnom Borislavom Perić Ranković.
Bečejka sa prebivalištem u Novom Sadu učestvovaće na svojim četvrtim Paraolimpijskim igrama, a uoči odlaska u Tokio navela je da joj je u svemu najvažnije da ima cilj.
„Cilj ne mora da bude preveliki. Važno je ići korak po korak. Kada se popnete na vrh, onda možete da dokažete društvu da je sve moguće, bez obzira na situaciju. Unutrašnje zadovoljstvo i samopouzdanje koje dobijete kada prevaziđete hendikep je nešto što se ne može opisati rečima“, navela je popularna Beba, nositeljka Sretenjskog ordena.
Uz Borislavu nastupiće i Nada Matić, takođe na četvrtim Paraolimpijskim igrama. Kako je ranije govorila, u svet paraolimpijzma i stonog tenisa ušla je pukom slučajnošću.
„Moj suprug se bavio time, pitao je da li želim da dođem u Beograd i da učestvujem i ja na turniru. Nisam mogla, govorila sam da ne znam da igram, ali mi je on rekao da ću naučiti. Na tom turniru sam srela trenera Zlatka Keslera i tako je sve počelo“, navela je Nada.
Žrtva NATO agresije je uspela da prevaziđe sve traume i da stigne do najveće scene.
„Nikada se nisam predavala. Borila sam se i moje medalje su rezultat toga. Nije bilo lako ni za porodicu ni za mene, ali ja sam borac i nikada se ne predajem“, navela je 37-godišnja Nada.
Godinu dana starija od nje je Ana Prvulović koja kompletira ženski teo stonoteniskog tima Srbije.
Sportom je počela da se bavi 2005. godine, a osam godina kasnije preselila se iz rodnog Svilajnca u Novi Sad.
„Kroz svoje putovanje Srbijom radila sam sa mnogim trenerima i igračima, razgovarala sam mnogo sa njima i shvatila da želim da napredujem. Bilo je neophodno da se preselim kako bih mogla da nastavim ozbiljno da radim. Ispostavilo se da su svi bili u pravu i da je to bio dobar potez“, istakla je Ana.
U Novom Sadu živi i trenira Mitar Palikuća, nekadašnji fudbaler koji je posle nesreće odlučio da uloži sve snage i nastavi sa sportskom karijerom.
Četiri godine je trajao njegov oporavak tokom koga je shvatio da ne želi da ostane zatvoren u kući.
„Tokom jedne posete doktoru video sam da postoji udruženje, verovao sam da bih mogao da se socijalizujem kroz tu instituciju i da se uključim u sport“, naveo je Palikuća, čiji je idol Dijego Maradona.
Stonotenisku ekipu kompletira Zrenjaninac Goran Perlić, koji je već nastupio na Paraolimpijskim igrama i to u Riju pre pet godina.
Sportom je počeo da se bavi davnih dana, ali je vremenom odlučio da sve svoje snage usmeri na stoni tenis.
„Igrao sam kao dečak, ali samo rekreativno. Znao sam da nisam loš, a posle nesreće sam počeo da treniram sve ozbiljnije“, naveo je Perlić, čovek simpatičnog nadimka – Ceca.
Nekadašnji juniorski šampion Jugoslavije u karateu, 36-godišnji Petar Milenković, nastupiće u dizanju tegova.
Beograđanin je ranije bio i bacač kugle, ali je vremenom odlučio da se potpuno posveti dizanju tegova.
„Od sedme do 16. godine sam se bavio karateom, sa 17 sam krenuo da dižem tegove, a posle nesreće sam odlučio da se vratim sportu. Imamo jedan život, jednu šansu i nemamo vremena za čekanje“, naveo je Milenković.
Srbija će imati predstavnika i u parabiciklizmu, to će biti 34-godišnji Leskovčanin Milan Petrović.
On ima veliko iskustvo u sportu, takmičio se u paraplivanju, paratrijatlonu i golbolu.
„Kao dete sam voleo da vozim bicikl. Odlučio sam da postanem profesionalni sportista po savetu trenera Gorana Nikolića“, naveo je Petrović, koji je 2012. godine osnovao i klub Dubočica u Leskovcu.
Takmičenja i rezultate srpskih paraolimpijaca pratite uz Sputnjik sport, a takmičenja kreću već od noći između utorka i srede.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala