Turci „osvajaju“ Crnu Goru

© Sputnik / Nataša MilosavljevićPlaže u Crnoj Gori koje potražuju Karađorđevići
Plaže u Crnoj Gori koje potražuju Karađorđevići - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Najveći broj vlasnika stranih firmi u Crnoj Gori dolazi iz Turske, a broj turskih firmi u toj zemlji za samo četiri godine porastao je 14 puta.
Prema podacima Uprave za statistiku (MONSAT) u Crnoj Gori je u prošloj godini bilo 11.280 firmi u stranom vlasništvu. Od ukupnog broja, najveći deo stranih firmi u vlasništvu je turskih biznismena i to njih 3.250, odnosno 28,8 odsto.
Najviše firmi otvoreno je na crnogorskom primorju, posebno u Budvi, ali i u glavnom gradu Podgorica.
Broj turskih firmi tokom 2017. godine bio je oko 250. Taj broj danas je veći za čak 14 puta, a informacije Privredne komore i Udruženja turskih investitora govore da interesovanje raste iz dana u dan.
U periodu pre pandemije virusa korona, kada je bivša Vlada ušla u proces davanja koncesije za Aerodrom Crne Gore, dve turske kompanije bile su u užem krugu za njeno dobijanje. Ipak, nakon promene vlasti u Crnoj Gori ta tema nije više aktuelna.
Od većih investicija iz Turske, u Crnoj Gori posluje kompanija Tosčelik, koja upravlja Železarom Nikšić, kao i kompanija Global ports, koja upravlja kontejnerskim terminalima i generalnim teretima u Luci Bar. Takođe, otvoreni su i objekti velikih turskih brendova „Dogtaš“ i „LC Vaikiki“, prenosi RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala