Lavrov: Za žaljenje izjava Borelja o uticaju Rusije i Kine na Avganistan

© AP Photo / Rahmat GulPripadnici pokreta Taliban u Avganistanu
Pripadnici pokreta Taliban u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Izjava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da Evropska unija ne bi smela da dozvoli Rusiji i Kini da preuzmu kontrolu nad situacijom u Avganistanu je za žaljenje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Ako šef spoljne politike Evropske unije razmišlja u takvim kategorijama, onda mi je žao država-članica koje su prisiljene da slušaju takvu filozofiju i, očigledno, podržavaju. To nije ono što treba da brine gospodina Borelja, treba se brinuti da Avganistanci što pre smire svoju državu. A taj mentalitet ─ ‘ne treba dati Avganistan Rusiji i Kini’ ─ je iz serije razmišljanja ‘ili-ili’. Neka zemlje izaberu: ili su sa Zapadom, ili sa Rusijom i Kinom. Tužno je da upravo ovakvi ljudi kreiraju spoljnu politiku Evropske unije“, primetio je ruski ministar.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da Evropska unija ne može da dozvoli Rusiji i Kini da kontrolišu situaciju oko Avganistana. On je napomenuo da se sada razgovara o budućnosti Avganistana, mogućem formiranju vlade nacionalnog jedinstva, u kojoj mogu da učestvuju različite političke snage, uključujući i predstavnike bivše vlade.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala