Lavrov: Ne želimo američku vojsku u Srednjoj Aziji

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Rusija na želi da vidi američku vojsku u Centralnoj Aziji, niti zemlje te regije žele da postanu mete samo da bi udovoljile američkim interesima, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Mislim da je 'Volstrit džurnal' pitao da li će Rusija želeti da vidi američke vojnike u Srednjoj Aziji. Odgovor je ne. Pre svega, imamo zajednički bezbednosni prostor i na tom prostoru postoje obaveze. Mislim na Organizaciju Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), koja predviđa saglasnost svih saveznika u pitanjima koja se tiču raspoređivanja stranih oružanih snaga na njihovoj teritoriji“, rekao je ministar na konferenciji za štampu.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, SAD su prilikom povlačenja svojih snaga iz Avganistana htele da razmeste deo naoružanja i vojske na teritoriji susednih zemalja, kako bi po potrebi odatle izvodile napade na Avganistan, ukoliko se „ne bude ponašao dobro“.
Moskva sumnja da je neka od zemalja Srednje Azije zainteresovana da postane meta razmeštajući na svojoj teritoriji američku vojsku koja se povukla iz Avganistana, dodao je Lavrov.

„Ako mislite da je neka od zemalja, bilo da je iz Centralne Azije ili negde drugde, zainteresovana da postane meta kako bi Amerikanci zadovoljili neke svoje inicijative, čisto sumnjam da ikome to treba“, objasnio je on.

Lavrov: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako bude potrebe angažovaćemo bazu u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
„Niko u centralnoj Aziji ne želi da bude talac Amerike“: Lavrov o vojnim bazama SAD u regionu
Ranije je ministar izjavio da ni zemlje ODKB u Srednjoj Aziji, ni Uzbekistan nisu zainteresovani za raspoređivanje američkim snaga na svojoj teritoriji nakon njihovog povlačenja iz Avganistana.
Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden proglasio je 14. aprila kraj vojnog prisustva SAD u Avganistanu, što je bila najduža američka vojna kampanja u inostranstvu.
Sredinom avgusta, kada je povlačenje gotovo kompletirano, talibani su pokrenuli ofanzivu, ušli u Kabul i pod svoju kontrolu stavili praktično čitav Avganistan. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala