Dodik: Idem na sastanak sa Erdoganom

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se u petak sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Predsedništvu BiH.
Dodik je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da predsednika Erdogana želi da upozna sa stavovima Republike Srpske i da mu ukaže na trenutno veoma složenu situaciju u BiH.
„Želim i da ga podsetim na njegove reči da ne želi nikoga da favorizuje i da su mu važne sve tri strane u BiH“, rekao je Dodik, dodajući da je potrebno i veoma važno da se na tom sastanku čuje i stav srpske strane.
O odlasku u Sarajevo razgovarao je sa predstavnicima parlamentarnih stranaka Srpske od kojih je dobio podršku.
„Imamo konsenzus da je potrebno prisustvovati ovom sastanku. Ponašaću se onako kako je Narodna skupština Srpske odlučila“, kazao je Dodik.
Istakao je da ne treba ostaviti priliku preostaloj dvojici članova Predsedništva, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, da Erdoganu prezentuju ono što oni žele, preneo je RTRS.
Naveo je da će jedna od tema biti i izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo i podsetio da su Srbija i Republika Srpska obezbedile 100 miliona evra za deonicu od Rače do Bijeljine.
Predsednik Turske doputovaće ove sedmice u službenu posetu BiH.

„Za Srpsku visoki predstavnik ne postoji“

Dodik je ponovio da funkcija visokog predstavnika za Srpsku ne postoji i da, kako je rekao, neizabrani stranac nije imao pravo da nametne sporni zakon.
„Sve što je nametnuto mimo međunarodnog prava ne može biti prihvaćeno. Što se tiče Republike Srpske, visoki predstavnik ne postoji“, poručio je Dodik.
Kako je istakao, BiH isključivo može da pobedi samo dogovorom i nemešanjem stranaca.
„Sve dok to ne uradimo, bićemo u ovakvoj situaciji“, konstatovao je Dodik.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala