Zelenski otkrio: U avgustu „počinje deokupacija“ Krima

© REUTERS / Gleb GaranichPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je dan „početka deokupacije“ Krima i priznao, da Kijev ne može da „vrati“ poluostrvo bez međunarodne podrške.
„Vrlo je verovatno da će 23. avgust 2021. godine ući u istoriju kao dan početka deokupacije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolj“, izjavio je Zelenski.
On je podvukao da Ukrajina ima nameru da uradi sve što je moguće kako bi „vratila poluostrvo“ i izrazio nadu da će zajednički rad sa međunarodnim partnerima „naterati Rusiju da sedne za pregovarački sto“.
„Mi smo svesni toga da naša nezavisna država Ukrajina ne može sama da vrati Krim“, naveo je predsednik Ukrajine.

Zelenski je takođe pozvao Rusiju da učestvuje u „Krimskoj platformi“kako bi se „zajedničkim snagama došlo do rešenja za deokupaciju Krima i ispravljanja njenih istorijskih i tragičnih grešaka“ i dodao da su diskusije i komentari Rusije na temu samita podstakli da se o njoj razmišlja kao o „punopravnom učesniku Krimske platforme".

Ukrajinski predsednik je zaključio da je početak „Krimske platforme“ bio uspešan i da je na njemu stvorena „moćna međunarodna koalicija za oslobađanje Krima od okupacije Rusije“.
Krim, pogled na Jaltu - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Zelenski priznao: Ukrajine nije bilo na Krimu - davali ga Rusiji u zakup
Na sajtu „Krimske platforme“ je saopšteno da je to novi međunarodno-konsultacioni format. Platforma je usmerena na bolju efikasnost međunarodnog odgovora na ulazak poluostrva u sastav Rusiju.
Samit „Krimska platforma“ se, na inicijativu Ukrajine, održava 23. avgusta u Kijevu. Na njemu se razmatra pitanje „povratka“ kontrole nad Krimom. Na samitu su predstavnici 40 zemalja i međunarodnih organizacija.
Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde su vlasti 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, kao i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala