Začuđujuća zabluda Zapada: Talibane bi da slome sankcijama, a nisu mogli ni brutalnim ratom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaP/k zapreщennogo v RF dviženiя "Taliban" / Situaciя v Afganistane posle smenы vlasti / Mehtarlam pod kontrolem zapreщennoй v RF organizacii "Taliban"
P/k zapreщennogo v RF dviženiя Taliban / Situaciя v Afganistane posle smenы vlasti / Mehtarlam pod kontrolem zapreщennoй v RF organizacii Taliban - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Talibane nije slomio rat, ali će ih slomiti sankcije. Ili bar Zapad u to veruje, sudeći prema izjavi američkog predsednika Džozefa Bajdena da će podržati sankcije potiv talibana koje namerava da inicira Velika Britanija na sastanku G7 u utorak.
Britanski premijer Boris Džonson, koji predsedava grupom u kojoj su i SAD, Italija, Francuska, Nemačka, Japan i Kanada, sazvao je samit nakon što su talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) preuzeli kontrolu nad celim Avganistanom, a britanski mediji prenose da Velika Britanija veruje da bi u G7 trebalo da razmisle o ekonomskim sankcijama i uskraćivanju pomoći ako talibani budu kršili ljudska prava i dozvolili da njihova teritorija bude uporište za militante.
Komentarišući zašto zapadne zemlje misle da će talibane slomiti sankcije kada ih nije slomio dvodecenijski rat, diplomata u penziji Zoran Milivojević kaže da je začuđujuće da Zapad nije izvukao nikakvu pouku iz činjenice da je politika intervencionizma i nametanja rešenja koju je u poslednjih 20 godina sprovodio u Avganistanu pretrpela potpuni neuspeh.

Talibane nije slomio rat, pa kako će sankcije

„Tvrdo zalaganje za politiku sankcija ukazuje na to da Zapad nema u svojim opcijama i politikama ništa novo da ponudi i to ne samo zbog toga što očigledno ne razume da se svet promenio, već i zato što političke elite koje su na vlasti i njihovi interesi to ne dozvoljavaju. Nažalost, politika sankcija je postala jedino sredstvo sa kojim Zapad sada nastupa i na globalnom planu, pa smo svedoci da se i za najmanju stvar koja ne odgovara interesima Zapada odmah uvode nekakve sankcije“, primećuje Milivojević.

Takva politika, uveren je naš sagovornik, ne vodi ničemu i sve više stvara otpor i na globalnom planu, tim pre jer dokazano doživljava neuspeh u raznim varijantama u kojima je do sada primenjivana.
„Da ne govorimo o Rusiji koju je nemoguće slomiti sankcijama, to je potpuno besmisleno i Evropa će to vrlo brzo prepoznati, ali pogledajte Venecuelu i još neke slučajeve gde je politika sankcija takođe bila promašaj. Ostajanje na takvoj politici stvara uslove da i na Zapadu počinje da tinja otpor takvom pristupu i već ima mislećih ljudi koji traže da se situacija u Avganistanu stavi na prvo mesto kao opomena da se mora menjati politika i pristup i da se mora prihvatiti činjenica da Zapad više nije u poziciji niti da diktira, niti da uspostavlja odnose i sisteme koji isključivo njemu odgovaraju“, kategoričan Milivojević.

Jalova politika sankcija

On smatra da sankcije talibanskom režimu neće uroditi plodom i dodaje da Zapad, umesto da sačeka prve poteze talibanskih vlasti i da radi na smirivanju situacije u Avganistanu, usled nedostatka ideja i ozbiljnih politika radi upravo suprotno.

„Kada veliki gube, oni to ne mogu da shvate i onda primenjuju najgora rešenja kako bi sačuvali svoje pozicije, poput pritisaka u političkim i ekonomskim sferama. Ovo, dakle, liči na to da Zapad nije svoj neuspeh u Avganistanu prepoznao kao signal da sa dosadašnjom politikom ne treba nastupati, već nastavlja da i dalje izaziva probleme i nemire u različitim oblastima i regionima, u pokušaju da uz radikalnu primenu istih načina i sredstava zadrži svoju poziciju. To, međutim, više nije moguće, a Avganistan je najdirektnija i najjasnija potvrda da je svet postao multipolaran i da Zapad više ne može drugima da diktira uslove funkcionisanja međunarodnog poretka, a još manje sprovođenje sopstvenih interesa i strateških ciljeva“, ocenjuje Milivojević.

Politika Zapada je i omogućila povratak talibana u Avganistanu, zaključuje sagovornik Sputnjika, pa bi, da su ikakva iskustva iz toga izvučena, pre bilo kakvih pretnji razuman potez bio prvo sačekati formiranje tamošnje vlasti i sa kakvom će politikom oni nastupati.
Američki mediji izveštavaju da je Vašington talibanima blokirao pristup računima avganistanske vlade, koji se vode kod američkih Federalnih rezervi i drugih američkih banaka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala