Ruski poslanik: Ukrajina treba da nam preda i Arabatsku prevlaku

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaKarta Rusije sa Krimom
Karta Rusije sa Krimom - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Poslanik Državne dume Pavel Šperov smatra da Ukrajina treba da preda Rusiji i Arabatsku prevlaku - zemljouz koji se prostire od grada Geničesk na kontinentalnoj obali Ukrajine do poluostrva Kerč na Krimu.
Govoreći o samitu "Krimska platforma", čija glavna tema je vraćanje Krima pod upravu Kijeva, Šperov je naglasio da je ovo pitanje davno završeno.
"Pitanje predaje Krima više nije aktuelno, ono je rešeno 2014. godine, kada su stanovnici Krima izrazili svoju volju", dodao je političar u intervju portalu "Lenta. ru".
On smatra da je jedino pitanje koje, po njegovom mišljenju, može biti tema samita je teritorijalna pripadnost severnog dela Arabatske prevlake koja je nakon ulaska Krima u sastav Rusije ostala pod upravom Ukrajine. Dužina prevlake iznosi oko 100 kilometara, a širina od 270 metara do osam kilometara. Teritorija je bogata lekovitim blatom i mineralnim vodama, a severni deo - solju.
"Kada je Krim 1954. godine predat Ukrajini, on je dat ceo, zajedno sa tim delom, a vraćen je, na žalost, nepotpun. Zato je jedino pitanje o kojem se može razgovarati, upravo ova teritorija. U tome je smisao. On se mora vratiti, jer je to neodvojivi deo Krima sa tačke gledišta geografije", rekao je Šperov.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala