Putin: Mnogo oružja u Rusiji još dugo neće imati analoge u svetu

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Antej 400"
Raketni sistem Antej 400 - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Ruska vojska i mornarica aktivno se modernizuju i dobijaju naoružanje i tehniku najnovije generacije, a udeo savremenog naoružanja u strateškim nuklearnim snagama Rusije premašuje 80 odsto, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na otvaranju Međunarodnog vojno-tehničkog foruma „Armija 2021“.
„Na primer, udeo savremenog naoružanja u strateškim nuklearnim snagama već premašuje 80 odsto, što je više nego u drugim nuklearnim zemljama sveta“, precizirao je Putin.
Prema njegovim rečima, veliki broj ruskog naoružanja nema analoge u svetu po svojim taktičkim i tehničkim karakteristikama, „a prema nekim modelima, može se čvrsto reći ─ neće ga imati još dugo“.
Ruski lider je dodao da modeli predstavljeni na forumu to jasno potvrđuju.
„Ruski vojno-industrijski kompleks i Oružane snage razvijamo na novoj tehnološkoj osnovi, na osnovu dostignuća naše nauke i fundamentalnih istraživačkih programa. Stoga će se na forumu značajna pažnja posvetiti oblastima kao što su upotreba veštačke inteligencije i robotike u trupama i najnoviji komunikacioni i kontrolni sistemi“, istakao je on.
Operativni taktički raketni sistem Iskander M i lanser S-300 na poligonu Alabino - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Od avio-elektronike do raketnih sistema: Koje su novine na forumu „Armija 2021“
Kako je naveo, upravo je u ovim oblastima budućnost oružanih snaga vodećih zemalja sveta, uključujući i Rusiju.

Povećavanje potencijala mornarice

Potencijal ruske mornarice se povećava, rekao je predsednik Rusije i dodao da se „danas u vodećim brodogradilištima Rusije polažu dva savremena broda kraćeg dometa i četiri nove podmornice, uključujući dva nuklearna raketna nosača“.
Ruski lider je istakao da Rusija ima šta da ponudi saveznicima i partnerima u oblasti odbrambene industrije.
Putin je napomenuo da se po tradiciji u okviru foruma „Armija 2021“ održava smotra najboljih dostignuća domaće odbrambene industrije.
„Forum zapravo predstavlja savremeni nivo naših Oružanih snaga i, što je važno, onaj snažan, inovativni potencijal, tehnološke osnove koje će određivati trendove u dinamičnom kvalitativnom razvoju ruske vojske i mornarice u narednim godinama“, naglasio je šef države.
„Vodeći ruski stručnjaci i naše strane kolege iz skoro sto zemalja sveta mogu da se upoznaju sa najnovijim dešavanjima u odbrambenoj industriji i razgovaraju o perspektivama za produbljivanje vojno-tehničkih veza, kao i pitanjima saradnje u oblasti odbrane država i obezbeđivanja njihovih nacionalnih interesa. Rusija ima čime da se ponosi i šta da ponudi svojim saveznicima i partnerima“, zaključio je Putin.
Forum „Armija 2021“ će trajati od 22. do 28. avgusta u izložbenom centru „Patriot“, na aerodromu „Kubinka“ i poligonu „Alabino“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala