Lavrov: Zelenski raspiruje etničku netrpeljivost

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Rusija smatra da izjave ukrajinskih političara, uključujući predsednika Vladimira Zelenskog, podstiču etničku mržnju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Ministar je podsetio da je poverenik za zaštitu državnog jezika Ukrajine Taras Kreminj početkom avgusta pozvao sve stanovnike Ukrajine koji ne govore ukrajinski da napuste zemlju.
„Smatramo da takve izjave podstiču etničku mržnju. Inače, u zemljama Evropske unije za to je predviđena krivična odgovornost“, rekao je Lavrov u intervjuu za mađarski list „Mađar nemzet“.
Kako je naveo, postupci Kijeva da se u Ukrajini usadi ideologiju nacionalne netrpeljivosti prema Rusima su neprihvatljivi i Moskva će nastaviti da vrši pritisak na ukrajinsku stranu da ispuni svoje obaveze u pogledu poštovanja ljudskih prava.
Nastavak degradacije u oblasti poštovanja osnovnih ljudskih prava u Ukrajini ne može a da nezabrinjava. Ministar je napomenuo da se, zapravo, radi o veštačkoj podeli ljudi na kategorije sa različitim skupom prava „što veoma podseća na teoriju i praksu nacističke Nemačke“.
Obeležavanje Dana Rusije u Donjecku i Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Lugansk: Mišljenje Zelenskog o Donbasu podseća na izjave ukrajinskih nacionalista
„Apsolutno su neprihvatljivi postupci Kijeva za implementiranje ideologije nacionalne netrpeljivosti u Ukrajini, prvenstveno prema Rusima“, istakao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti da vrši pritisak na „Kijev da ispuni svoje obaveze u pogledu poštovanja ljudskih prava, uključujući kulturna i obrazovna prava nacionalnih manjina. Važno je da kijevske vlasti čuju javnu kritiku na svoj račun i od evropskih političara“, dodao je ruski ministar.
Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da Donbas „nikada neće biti ruska teritorija“, a onima koji vole Rusiju i žele da joj se region pridruži, predložio je „da potraže mesto u Rusiji“. Takođe je istakao da „bez Ukrajine na ovoj teritoriji neće biti civilizacije“.
Pročitajte još:
Zaharova: Kijev prešao sve crvene linije – Zelenski baca kamen razdora među narod
Lavrov izrevoltiran zbog Zelenskog: „Sluga naroda“ – tera narod?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala