Kremlj: „Krimska platforma“ ─ antiruski događaj

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeUčesnici samita "Krimske platforme" u Kijevu
Učesnici samita Krimske platforme u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Kremlj smatra „Krimsku platformu“ antiruskim i krajnje neprijateljskim događajem, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Ovaj događaj smatramo izuzetno neprijateljskim prema našoj zemlji. Kategorički ne prihvatamo takve tvrdnje u vezi sa regionom Rusije, u vezi sa Krimom. I s tim u vezi, stav je apsolutno nedvosmislen – odnosimo se prema njemu kao antiruskom događaju“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje kakav je stav Kremlja prema „Krimskoj platformi“, širokoj zastupljenosti država-učesnica i izjavama o Krimu kao navodno ukrajinskoj teritoriji.
Samit „Krimska platforma“ se, na inicijativu Ukrajine, održava 23. avgusta u Kijevu. Na njemu se razmatra pitanje „povratka“ kontrole nad Krimom. Na samitu su predstavnici 40 zemalja i međunarodnih organizacija.
Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde su vlasti 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, kao i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala