Haos u turističkim agencijama: Novinarka Sputnjika iz Grčke vozila kombi da bi vozač – odspavao

© SputnikNovinarka Sputnjika vozi kombi na graničnom prelazu Preševo
Novinarka Sputnjika vozi kombi na graničnom prelazu Preševo  - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Da li vam se ikada desilo da vas je vozač autobusa, kombija ili bilo kog drugog prevoznog sredstva koje turističke agencije u Srbiji koriste kako bi prevezle turiste do letovališta i nazad, zamolio da preuzmete volan da bi on mogao da - odspava?
Upravo ta neverovatna, nadrealna i, malo je reći, neuobičajena situacija desila se novinarki Sputnjika na povratku sa letovanja iz Grčke.
Vozač kombija jedne beogradske agencije, koja vrši prevoz putnika na više destinacija po regionu, nakon 42 sata neprekidne vožnje, na graničnom prelazu Evzoni, na ulasku u Makedoniju, upitao je da li među putnicima ima vozača.
„Preumoran sam, nisam imao vremena da odspavam“, priznao je vozač, na šta su novinarka Sputnjika ali i ostali putnici ostali šokirani.
Kako je kasnije pojasnio, bio je umoran jer je odmah po dolasku u Grčku preuzeo putnike koji su se vraćali kući u Srbiju. Ispričao nam je da se to često dešava, da vozači zbog velikih gužvi na granicama nemaju vremena čak ni da malo odmore i da su prinuđeni da se istog dana vrate nazad. Praktično, okrenu vozilo i – ponovo u Srbiju.
© SputnikNovinarka Sputnjika vozi kombi na graničnom prelazu Evzoni
Novinarka Sputnjika vozi kombi na graničnom prelazu Evzoni - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Novinarka Sputnjika vozi kombi na graničnom prelazu Evzoni
Od sedam putnika u kombiju, jedino je novinarka Sputnjika bila vozač, pa je ona zamoljena da preuzme volan i do graničnog prelaza „pomera“ auto dok vozač odspava. Što je i učinila:
„Vozila sam sat i po vremena. Niko se nije bunio od putnika, bilo je tu sa nama i troipogodišnje dete. Svima je bilo najbitnije da vozač odspava i da nas žive bezbedno vrati kućama“, svedoči novinarka Sputnjika.
Ali, neverovatni događaj sa Evzonija ponovio se kada su stigli do graničnog prelaza Preševo. Naša novinarka je opet preuzela komande nad vozilom kako bi vozač malo predahnuo.
Vozač je u razgovoru sa novinarkom ispričao i da nema pomoćnog vozača na putu, da nema čak ni plaćen obrok i kafu i da se situacije poput ove, da nema ni sat vremena odmora između dve vožnje, u jeku turističke sezone, često dešavaju.
© SputnikNovinarka Sputnjika vozi kombi na graničnom prelazu Preševo
Novinarka Sputnjika vozi kombi na graničnom prelazu Preševo - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Novinarka Sputnjika vozi kombi na graničnom prelazu Preševo
Ako se prisetimo stravične saobraćajne nesreće koja se nedavno dogodila u Hrvatskoj kada je poginulo 10 putnika, a 23 osobe su teško povređene jer je vozač autobusa zaspao za volanom, postavlja se pitanje ko kontroše rad prevoznika i bezbednost putnika na putu.
Da li takva jedna nesreća mora da se dogodi i u Srbiji da bi se to pitanje pokrenulo? Ko je za to nadležan. I zašto moramo da čekamo da se tragedija dogodi?
I, šta bi se desilo da ni novinarka Sputnjika u kombiju nije imala vozačku dozvolu…
© SputnikGužva na Evzoniju
Gužva na Evzoniju - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Gužva na Evzoniju
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala