Francuski mediji: Zapad nije zainteresovan za Krim – Kijev uzalud pokušava da ga izvuče iz zaborava

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaZamak "Lastino gnezdo" na Krimu
Zamak Lastino gnezdo na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Ukrajina je posvetila mnogo pažnje obeležavanju 30. Godišnjice nezavisnosti i organizaciji samita „Krimska platforma“ kako bi podsetila strane političare na problem poluostrva – pitanje za koje Zapad nije zainteresovan, piše francuski list „Figaro“.
U članku novinarke Ane Daroman navodi se da su se zapadne zemlje poslednjih godina usredsredile na problem oružanog sukoba u Donbasu, dok je Krim, koji se ujedinio sa Rusijom, „nestao sa međunarodne agende“ nekoliko nedelja kasnije, o čemu je govorio ukrajinski vicepremijer Aleksej Reznikov.
„Delovalo je da je Ukrajina već delimično prihvatila činjenicu zauzimanja Krima“, piše list.
Novinarka ističe da pitanje Krima nije prioritetno za saveznike Ukrajine. S tim u vezi, skrenula je pažnju na to da su francuski i američki predsednik Emanuel Makron i Džozef Bajden ignorisali samit, a da nemačka kancelarka Angela Merkel nije prisustvovala „Krimskoj platformi“, iako je sastanak održan dan nakon njene posete Kijevu.
„Ukrajinsko društvo je shvatilo teškoće vraćanja Krima sedam godina nakon njegove aneksije“, piše autorka.
Kao potvrdu toga, navela je rezultate nedavne ankete prema kojoj samo 61 odsto Ukrajinaca smatra da bi Krim trebalo da se „vrati“ pod kontrolu Kijeva, dok 44 odsto smatra da je to nemoguće ili malo verovatno, kao i da je udeo skeptika za pet godina porastao za sedam odsto.
Podsetimo, danas je u Kijevu održan samit „Krimska platforma“. Na njemu su učestvovale 44 zemlje i međunarodne organizacije.
U Kremlju su saopštili danas da taj samit smatraju antiruskim i neprijateljskim događajem. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je nazvao taj sastanak divljanjem na kojem Zapad nastavlja da podstiče nacionalistička, rasistička raspoloženja savremenih ukrajinskih vlasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala