Bugarski mediji: Naš predsednik uvredio sve bugarske Turke

© REUTERS / Marko DjuricaPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Bugarski predsednik Rumen Radev uvredio je sve Turke koji žive u Bugarskoj svojom izjavom na sastanku sa predstavnicima proturske stranke „Pokret za prava i slobode“, piše bugarski sajt „Epicentar“.
Reč je o razgovoru Radeva i lidera stranke Mustafe Karadaja 18. avgusta koji je održan u okviru konsultacija sa svim parlamentarnim strankama o formiranju redovne vlade u Bugarskoj. Radev je primao predstavnike svake parlamentarne grupe zasebno.
Na sastanku sa „Pokretom za prava i slobode“ razgovaralo se o tehničkom ministru ekonomije Kirilu Petkovu. S tim u vezi, Karadaji je podsetio da se ranije saznalo za kanadsko državljanstvo zvaničnika i izrazio ogorčenje zbog toga. Kao odgovor na te reči predsedavajućeg proturske stranke, šef Bugarske je rekao:

„Upravo Vi ne bi trebalo da pokrećete ovu temu. Biti državljanin Republike Bugarske ne znači samo imati pasoš, već i imati Bugarsku u srcu. Kada je došlo do ovog skandala, odmah sam se sastao sa gospodinom Petkovim i upitao ga koja je zemlja njegova domovina – Bugarska ili Kanada. I dobio sam apsolutno nedvosmislen odgovor – Bugarska. A vi, gospodine Karadaji, hoćete li nam reći koja je zemlja Vaša domovina?“, obratio se Radev, okrenuvši se ka njemu.

Odgovor koji je usledio je takođe bio oštar.
„Da, gospodine predsedniče, moja domovina je Bugarska i mojih 51 godina su apsolutni dokaz za to. Ali osim domovine, ako pogledamo moju pradomovinu...”, rekao je lider partije.
Prema navodima medija, predsednik verovatno tako oštro odgovorio lideru proturske stranke u vezi sa nedavnom posetom Karadaja Turskoj.
Tokom te posete, političar je rekao da je njegova domovina Turska, a da rad stranke ima za cilj da zaštiti turski identitet bugarskih Turaka.
Te reči izazvale su negodovanje nekih bugarskih političara, a Radev je savetovao Karadaja da razmotri koncept „domovine“. Po svemu sudeći, na sastanku sa Karadajem 18. avgusta je tako oštar odgovor izazvan i izjavama političara tokom njegove posete Turskoj.
Odgovor Radeva bio je uvredljiv ne samo za lidera proturske stranke, već i za tursko stanovništvo Bugarske, ocenio je „Epicentar“.

„Radev je 18. avgusta uspeo da uvredi sve muslimane u Bugarskoj – bez obzira na to da li im se dopada stranka i da li glasaju za nju. Zato što muslimani napade na svog vođu doživljavaju kao lični napad”, piše bugarski medij.

Prema informacijama sajta, partiji su nakon predsednikove izjave počela da stižu pisma ogorčenih bugarskih Turaka – njegove reči su doživeli kao sumnju u odnos prema Bugarskoj.
„Ogorčena sam pitanjem koje je predsednik postavio našem lideru, odnosno koju državu smatra svojom domovinom. Ako takvo pitanje ne postavlja iz neznanja, već prosto da prekori, utoliko je više neoprostivo. Naša domovina je Bugarska”, napisala je jedna od pristalica pomenute stranke.
Drugi pristalica stranke napisao je da predsednik, umesto da ujedini naciju, sukobljava ljude.
„Takva osoba ne može da bude šef države ”, ocenio je.
Podsetimo, na parlamentarnim izborima „Pokret za prava i slobode“ je zauzeo peto mesto, osvojivši 10,71 odsto glasova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala